nieuws

Grootste SAA-project A1/A6 drie jaar eerder klaar: dubbele wisselstrook open

infra Premium 5009

Grootste SAA-project A1/A6 drie jaar eerder klaar: dubbele wisselstrook open

Een enorme mijlpaal bij SAA is gehaald: Met de dubbele wisselstrook is de wegverbreding van de A1/A6 helemaal klaar. De versnelling van SAAOne ((VolkerWessels, Boskalis, Hochtief, DIF) is nog eens met maanden ingelopen.

De bouwcombinatie heeft het project versneld en versneld en krijgt binnenkort al uitbetaald voor de beschikbaarheid van het grootste deelproject van  Schiphol-Amsterdam-Almere. Het project is 3 jaar eerder klaar dan de oorspronkelijke planning.

De dubbele wisselbaan op de A1/A6 is woensdag opengegaan. “Daarmee zal voor de weggebruiker niets meer veranderen”, bevestigt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De oplevering en van de afbouw en natuurcompensatie zijn nog niet afgerond, maar daar zal de automobilist weinig van merken.

Versnelling op verzoek van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat had de bouwcombinatie gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden om te versnellen. De knooppunten scoren dagelijks hoog in de file-noteringen, terwijl de snelwegen al zijn verbreed. De bouwcombinatie was extra gemotiveerd door de opleverbonus die wacht zodra het project klaar is. Extra meerkosten voorde versnelling worden vergoed door Rijkswaterstaat. Bedragen zijn daarbij niet bekend gemaakt.

“Het vraagt extra inspanning van onze mensen om het tempo zo hoog te houden, maar de eindstreep is in zicht en dat houdt de motivatie erin”, lichtte projectmanager Johan Kempe namens de bouwcombinatie afgelopen zomer al toe.

Rijrichting  op snelweg omgedraaid

Negen weekenden was het doorbuffelen met gemiddeld 300 mensen om de klus te klaren. De wisselbaan bestaat uit 2 rijstroken en zorgt in de ochtendspits voor een betere doorstroming van het verkeer van Almere (A6) naar Amsterdam (A1) en Schiphol. In de avondspits wordt de rijrichting omgedraaid en zijn er voor het verkeer 2 extra rijstroken beschikbaar van Amsterdam en Schiphol naar Almere toe.

Deze nieuwe situatie op de A1/A6 (PDF, 950,54 kB) is ook weergegeven in 2 kaarten.


SAA2 A1/A6 Diemen- Almere Havendreef

  • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
  • Opdrachtnemer: SAAOne (VolkerWessels, Boskalis, Hochtief, DIF)
  • Contractvorm: dbfm, inclusief 25 jaar onderhoud
  • Contractwaarde (zonder onderhoud): 1 miljard euro
  • Start bouw: zomer 2013
  • Geplande oplevering: 2020
  • Werkelijke oplevering: oktober 2017

 

 

Reageer op dit artikel