nieuws

In Duiven kuieren mensen over hun voormalige huisvuil

infra 1776

In Duiven kuieren mensen over hun voormalige huisvuil

Stoeptegels van beton waarbij een derde van het zand en grind is vervangen door granulaten uit bodemas van afvalverbrandingsinstallatie. De Duivense Tegel vertelt dit verhaal duidelijker dan eerdere betonproducten met gerecycled materiaal.  

De granulaten in de Duivense Tegel zijn afkomstig van Renewi, het voormalige Van Gansewinkel. Onder de merknaam  Forz werkt dat sinds een jaar bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties op tot granulaat en zand dat toegepast kan worden in beton. In een speciale installatie in Zevenaar worden de bodemassen gebroken, gewassen, gesorteerd en gescrubd. Volgens Paul Dijkman van Renewi zijn ook alle metalen uit de as verwijderd en loogt er niks meer uit. De materialen voldoen daarmee aan alle BRL’s die van toepassing zijn.

De Hamer verwerkt de granulaten tot stoeptegels

Alle materialen zijn bij BTE-dochter Betonindustrie De Hamer verwerkt tot stoeptegels. Die zijn niet van normale stoeptegels te onderscheiden. Volgens Dijkman zijn er milieutechnisch weinig bezwaren om het aandeel hergebruikte grondstoffen in de tegel op te voeren.  Een percentage van 50% komt gemakkelijk door de certificering. Bovendien kunnen de tegels aan het eind van hun leven dan weer in de gebruikelijke breek- en sloopinstallaties en opnieuw dienen als grondstof voor de productie van nieuw beton.

30% secundaire grondstoffen is voor betonindustrie al heel veel

In het het lab zijn volgens Dijkman ook stoeptegels gemaakt met 100% granulaat en zand van Forz. En die presteren volgens hem goed. Milieutechnisch zijn er geen belemmeringen en ook wat betref levensduur en sterkte zijn ze veelbelovend. “Maar de betonbranche is conservatief.  Bij het betonakkoord gaat het over 5% vervanging van primaire grondstoffen door hergebruikt materiaal. En daar maken ze al maandenlang ruzie over. Ze lopen daar nou eenmaal niet zo hard.”

Betonindustrie De Hamer heeft tegels met Forz-granulaten overigens al iets langer in het assortiment. De speciale Forz fabriek in Zevenaar werd op de kop af een jaar terug in gebruik genomen. Maar de Duivense tegel vertelt dit verhaal volgens Dijkman nu ook duidelijk en voor iedereen te begrijpen. “Van de straat voor de straat”, verwoordt hij het bondig. “En een toppunt van circulariteit.” Wethouder Ton Spaargaren plaatste woensdagmiddag de eerste tegel op het Eilandplein in zijn gemeente.

Restafval niet gescheiden naar afvalverbrander

Ondertussen is Forz in gesprek met andere gemeenten zoals Leusden en Soest. Die krijgen waarschijnlijk eigen varianten: de Leusdense tegel en de Soester tegel. Net als in Duiven wordt het gemeentelijk restafval niet gescheiden gehouden in de verbrandingsinstallatie. Het is dus niet letterlijk het eigen huisvuil waar de inwoners van Duiven sinds woensdagmiddag overheen lopen. Dijkman: “Vergelijk het met groene stroom. Als je met je nutsbedrijf een contract afsluit voor stroom van een windmolenpark op zee, komt de elektriciteit uit jou stopcontact ook niet rechtstreeks van die molens. Maar je draagt wel degelijk bij aan de bouw van offshore windparken en stimuleert de ontwikkeling. Als we het huisvuil per gemeente apart zouden verbranden en de assen verzamelen en bewerken zou dat veel extra logistiek vergen. Dat zou het milieu alleen maar extra belasten en doet eerder afbreuk aan de circulariteit dan dat het ten goede komt ervan.”

Reageer op dit artikel