nieuws

Curator: “BSB Staalbouw te mooi om te laten verdwijnen”

infra 7451

Curator: “BSB Staalbouw te mooi om te laten verdwijnen”

Het dodelijke ongeval bij sluizencomplex in de Nederrijn bij Driel, waarbij een duiker om het leven kwam, heeft BSB Staalbouw in Sumar de das omgedaan. Dat zegt ook curator Wouter Cnossen. Hij heeft goede hoop op een doorstart.

Het stilleggen van het werk door de Arbeidsinspectie, bleek een tegenvaller van 1,5 miljoen euro die het bedrijf niet met eigen vermogen kon opvangen. Algemeen directeur van BSB Staalbouw Jan Pesie kon maandag niet anders dan het faillissement aanvragen.

Het bankroet van BSB Staalbouw hing al een aantal dagen in de lucht. Vorige week vroeg de onderneming surseance van betaling aan. Dit werd publiekelijk bekend nadat Rijkswaterstaat naar buiten bracht dat de werkzaamheden aan de zeesluizen in Farmsum vanwege de financiële problemen bij het bedrijf stil liggen.

“Het personeel was al een week van de situatie op de hoogte. Het nieuws van het faillissement overviel ze maandag niet. Ik heb de indruk dat de medewerkers het bericht gelaten hebben ontvangen”, vertelt curator Cnossen.

Na het ongeval legde de Arbeidsinspectie het werk drie weken stil

De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, was een dodelijk ongeval met een professionele duiker bij de stuwencomplexen in Driel. In de aanloop naar een grootschalige renovatie werkte BSB Staalbouw hier aan een tijdelijke waterkering in de Nederrijn. Het Friese bedrijf deed dat samen met Siemens, GEKA Bouw en Knook Staal- en Machinebouw. Na het ongeval legde de Arbeidsinspectie het werk in totaal drie weken stilgelegd.

Het kostenplaatje als gevolg van de stillegging liep voor de staalbouwer op tot anderhalf miljoen euro, aldus Cnossen. “BSB Staalbouw heeft onvoldoende middelen om zo’n klap op te vangen. Het is voor de bank aanleiding geweest om de kredietkraan dicht te draaien.”

De curator benadrukt dat het ongeval in 2015 met de omvallende kranen in Alphen aan den Rijn, waarmee BSB Staalbouw landelijk in het nieuws kwam en vaak wordt geassocieerd, geen rol in het faillissement heeft gespeeld. Verzekeringstechnisch is dat verhaal goed afgewikkeld, aldus  Cnossen.

In 2003 maakte de staalbouwer ook een faillissement mee

Het is niet de eerste keer dat de Friese onderneming, specialist in bruggen, sluizen, kranen en offshore constructies, met een faillissement wordt geconfronteerd. In 2003 maakte het bankroete Bergum Staalbouw als BSB Staalbouw een doorstart. Van de tachtig werkplaatsen bleven er toen uiteindelijk dertig over. De onderneming, die in juni nog haar zestigjarig bestaan vierde, zat qua werknemers inmiddels weer op hetzelfde niveau als voor het eerste faillissement. Op de loonlijst stonden nog zo’n tachtig mensen.

De schuldenlast van BSB Staalbouw bedraagt bij crediteuren nu zo’n 5,5 miljoen euro. De bankschuld is ongeveer een miljoen euro. Het bedrijf heeft nog zo’n zes grote lopende projecten.

Op korte termijn worden de mogelijkheden voor overname bekeken

“Op dit moment ligt dat werk stil. Per project wordt gekeken of er afspraken met de opdrachtgever kunnen worden gemaakt”, laat Cnossen weten. De circa tachtig eigen personeelsleden worden zoveel mogelijk op de lopende werken ingezet. Na maximaal zes weken wordt hen ontslag aangezegd. Cnossen is echter hoopvol over een doorstart. “Er zijn meerdere gegadigden. Het bedrijf is ook veel te mooi om zomaar te laten verdwijnen. Op korte termijn gaan we de projecten, de activa en de mogelijke overname-kandidaten inventariseren.”

Reageer op dit artikel