nieuws

Afscheidscadeau van 453 mln: Schultz tekent op valreep verbreding A4

infra 5754

Afscheidscadeau van 453 mln: Schultz tekent op valreep verbreding A4
A4 Burgerveen-Leiden foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Later vandaag draagt minister Schultz haar taken over aan haar opvolger Cora van Nieuwenhuizen. Nog op de valreep tekende Schultz gisteren voor de verbreding van de A4 bij Leiden. Een afscheidscadeau van 453 miljoen euro.

Eigenlijk is de ongeschreven regel in politiek Den Haag je niet te bemoeien met het beleid van je opvolger. Formeel deed minister Schultz dan ook niet, maar ze zette gisterenavond nog wel een hele dure handtekening. De formele beslissing om de grootste flessenhals van Nederland versneld aan te pakken.

Verbreding A4 al eerder aangepakt

Nog geen 4 jaar geleden leverde BAM de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden op. De aanpassing naar 2 x 3 rijstroken in 2014 bracht geen soelaas. Nog steeds staan bijna elke dag lange files in beide richtingen. Vooral bij Leiden waar de weg versmalt, loopt het verkeer hopeloos vast.

A4 Burgerveen-Leiden is pas in 2014 opgeleverd.
foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Voor het project staat bijna een half miljard euro gereserveerd in het meerjarenprogramma van het ministerie. De nieuwe minister heeft weinig extra speelruimte voor nieuwe projecten, maar heeft komende jaren nog wel 2 miljard euro extra te besteden. De A4 is nog een beslissing van Rutte II en ze zelf het lintje niet kunnen knippen.

Nieuwe minister zal dit lintje niet knippen

Ondanks de voortvarende stap van Schultz, zal het nog minimaal tot 2026 duren voordat de weg klaar is. De Startbeslissing is slechts de eerste formele stap in de Tracéwetprocedure. In de verkenningsfase die daarop volgt, komen alternatieven aan de orde. Daaruit volgt de Voorkeursbeslissing, waarna de Planuitwerkingsfase kan starten.

De A4 is de drukste weg van Nederland en verbindt twee dichtbevolkte metropoolregio’s: Amsterdam en Rotterdam-Den Haag. Schultz heeft eerder dit jaar laten onderzoeken welke alternatieven er zijn om de doorstroming te verbeteren. Met het tekenen van de startbeslissing geeft minister Schultz het startsein voor de MIRT-Verkenning naar capaciteitsuitbreiding A4 Knooppunt Burgerveen – N14.


Alle fasewisselingen in MIRT 2018

 • Landzijdige bereikbaarheid Lelystad Airport (verkenning)
 • Integrale Verkenning Ravenstein-Lith (verkenning)
 • Integrale verkenning Meer Maas Meer Venlo (verkenning)
 • A4 Passage Den Haag (planuitwerking)
 • Den Haag CS, perronsporen 11 en 12 (planuitwerking)
 • A16 Rotterdam (realisatie)
 • Ombouw Amstelveenlijn (hoogwaardige tramverbinding) (realisatie)
 • Calandbrug (Theemswegtrace) (realisatie)
 • Legger Vlieland en Terschelling (realisatie)
 • Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum (realisatie)
 • IJsseldelta fase 2 (planuitwerking en realisatie)
 • A1 Apeldoorn- Azelo (realisatie)
 • Bij de Ring Utrecht en de ViA15 is de planuitwerking afgerond met het vaststellen van het Tracebesluit. Na het uitvoeringsbesluit gaan de projecten naar de realisatie-fase

 

Reageer op dit artikel