nieuws

Versterking Houtribdijk van start

infra Premium 2500

Versterking Houtribdijk van start

Boskalis en Van Oord zijn officieel gestart met het versterken van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Voor een aanneemsom van 90 miljoen euro brengen ze breuksteen aan en vooral ook heel veel zand.

In totaal leggen de baggeraars zo’n 10 miljoen kuub zand tegen de dijk die IJsselmeer en Markeer scheidt. Dat is evenveel als er normaal gesproken in een jaar wordt gesuppleerd langs de hele Nederlandse kust. De zandige oever loopt geleidelijk af boven en onder water  en wordt ingeplant zodat een aantrekkelijke omgeving ontstaat voor dieren en planten.

Bij Trintelhaven, een bestaande vluchthaven op de dijk wordt zelfs een groot natuurgebied van 270 hectare ontwikkeld met slikvelden, zandplaten en rietoevers. Dat moet bijdragen aan een betere waterkwaliteit van het Marermeer.

Tussen Trintelhaven en Lelystad brengen Boskalis en Van Oord vooral breuksteen en gietsasfalt aan. Bij Lelystad komt ook een nieuw strand voor wind- en kitesurfers.

De versterking loopt tot 2020. Voor autoverkeer blijft de dijk, op een enkele nachtelijke afsluiting na al die tijd open. Het fietspad langs de dijk is tijdens de werkzaamheden wel langere periodes achter elkaar gesloten.

Door de versterking moet de dijk weer voldoen aan de veiligheidsnormen en bestand zijn tegen stormen die eens in de 10.000 jaar voorkomen.

 

Reageer op dit artikel