nieuws

Innovatiefeest op Afsluitdijk neemt bijzondere wending

infra Premium 5080

Innovatiefeest op Afsluitdijk neemt bijzondere wending
Afsluitdijk © Rijkswaterstaat - foto: Joop van Houdt

Geen visvriendelijk gemaal,  niet de installatie om golfenergie te winnen, noch de dorpspomp die met microfiltratie het drinkwater tegelijk zuivert. De innovatiecompetitie MakingWaves op de Afsluitdijk leverde een onverwachte winnaar op: biotechnologiebedrijf Micreos.

De strijd bij MakingWaves leek van te voren vooral te gaan om innovaties op het snijvlak van water en duurzaamheid. Op twee na hadden alle zeventien innovaties die de voorronden overleefden betrekking op dat gebied. Niet voor niets was de Afsluitdijk uitgekozen als locatie voor het evenement en trad het ministerie van Infrastructuur en Milieu op als de belangrijkste organisator en gastheer. Met oud VN-baas Kofi Anan en minister Melanie Schultz als openers van de conferentie, leek het allemaal voorbestemd om de positie van Nederland waterland internationaal nog eens op de kaart te zetten. Maar de jury, die veel breder van samenstelling was en lang niet alleen maar mensen met een waterachtergrond telde, besliste anders.

Micreos uit Wageningen heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze niet zoals bij antibiotica alle bacterieën doden, maar heel gericht alleen de ziekteverwekkers te lijf gaan.

 

Aaibare bestratingselementen

Het publiek, dat via internet ook een winnaar kon aanwijzen koos wel voor een typische Hollandse waterinnovatie. Eentje met een hoge aaibaarheidsfactor bovendien: de bestratingselementen van RainAway. Die voeren regenwater niet zo snel mogelijk af naar het riool onder de grond, maar laten het water juist op een fraaie zichtbare manier door de openbare ruimte sijpelen.  Zo krijgt het de kans te infiltreren in de bodem en wordt het rioolstelsel bij ontzien. Tegelijkertijd verfraait het de inrichting van de stedelijke ruimte.

Voor vier andere bedrijven had MakingWaves overigens nog wel een kaartje naar Estland in petto.  Daar vindt later dit jaar de volgende ronde plaats van de Europese innovatiecompetitie Ideasfromeurope. De winnaar Micreos, was al verzekerd aan deelname, de vier gelukkige runnerups zijn: Villagepump, Bluerise, aQysta en SlowMill. Voor alle deelnemers waren de sessies waarin de start-upbedrijven werden gekoppeld aan bedrijven en organisaties misschien nog wel belangrijker. Er werden tientallen deals gesloten met bedrijven die de innovaties en startups verder willen helpen.

Wat doet die generaal op de Afsluitdijk?

Er waren meer dingen die anders verliepen dan gedacht in de tent bij Beezandijk, halverwege de Afsluitdijk. De meest inspirerende lezing kwam namelijk niet van  Kofi Anan en ook niet van minister Schultz, maar van een generaal. Tom Middendorp is als hoogste militair van Nederland bepaald niet de eerste de beste, maar op voorhand vroegen diverse aanwezigen zich wel af wat een landmacht-generaal te zoeken had op een uitgesproken waterfeestje. Hij had ook minder spreektijd toebedeeld gekregen dan de andere key-note speakers.

Maar zijn verhaal kwam het beste binnen en hij kreeg de rumoerige zaal muisstil. Middendorp hield de jonge ondernemers voor om groot te denken, klein te starten en vooral ergens te beginnen. Think big, start small, begin somewhere.  Het effect van die aanpak illustreerde hij aan de hand van twee Afghaanse broers die hij tijdens een missie in Afghanistan was tegengekomen en nu in Nederland  een drone ontwikkelen die landmijnen opspoort en onschadelijk maakt. Terwijl ze waren begonnen met een simpele bamboe-bal met schotels die over het mijnenveld rolt. Die bleek te licht waardoor lang niet alle landmijnen afgingen. Op de testfaciliteiten en in laboratoria van de Nederlandse defensie konden de broers, inmiddels genaturaliseerd tot Nederlander, verder met de ontwikkeling van hun idee, dat inmiddels marktrijp is. Zo’n zelfde ontwikkeling maakte het idee van kunstenaar Ap Verheggen door, die water wil winnen uit droge lucht in de woestijn. Nadat hij Middendorp op een feestje tegenkwam, nodigde die hem uit zijn technologie uit te proberen in Mali, waar Nederland op dat moment betrokken was bij een militaire missie. Verheggens water was al verdampt voordat hij het kon verzamelen, maar hij liet niet los en hij heeft met zijn sunglacier inmiddels een werkend prototype. Aangedreven door zonne-energie wint Verheggen tegenwoordig water uit droge woestijnlucht. Een idee dat grote groepen mensen over de hele wereld kan helpen aan drinkwater.

Met zo’n duw in de rug leek Middendorp de Sunglacier rechtstreeks naar de eerste plek te lanceren. Maar in de beslotenheid van het juryberaad werd anders beslist en kwam biotechnologiebedrijf Micreos dus als winnaar uit de bus.

Waar was Daan Roosegaarde?

Ook vreemd aan de dag was dat Daan Roosegaarde niet aanwezig was. De kunstenaar heeft zich, gesteund door minister Schultz van Haegen de laatste jaren de Afsluitdijk zo’n beetje toegeëigend. Nog even en hij krijgt er zelf een standbeeld naast dat van Lely. Gelukkig had hij wel een filmpje opgenomen vanuit Singapore, waar hij momenteel verblijft. In een smetteloos wit pak sprak hij de zaal toe en vertelde nog eenmaal over zijn project Icoon Afsluitdijk. De lichtkunstenaar rust onder andere de monumentale heftorens bij de sluiscomplexen van de Afsluitdijk uit met fluorescerende strips, zodat ze  ’s avonds oplichten en een soort magische entreepoort vormen tot Nederlands bekendste civieltechnische kunstwerk. Roosegaardes project wordt 17 november officieel in gebruik genomen. Micreos en de runner-ups maken hebben dan net de volgende ronde van de Europese innovatieprijsvraag in Estland achter de rug.

Reageer op dit artikel