nieuws

Chauffeur hoogwerker veroordeeld voor treinongeluk Dalfsen

infra 2421

Chauffeur hoogwerker veroordeeld voor treinongeluk Dalfsen
(Foto: YouTube)

De 23-jarige chauffeur van de hoogwerker die vorig jaar bij Dalfsen een trein liet ontsporen is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een taakstaf van 100 uur. Door het ongeval kwam de 49-jarige machinist om het leven en raakten twee passagiers gewond. Tegen de chauffeur was een werkstraf van 240 uur geëist.

De man dacht met vier passerende treinen in het uur een kwartier de tijd te hebben om met de langzaam rijdende hoogwerker de spoorlijn Ommen-Dalfsen over te kunnen steken. Hij reed echter tijdens de spits het spoor over, als er niet vier maar acht treinen per uur rijden. De trein botste met 131 kilometer per uur op de hoogwerker en ontspoorde.

De rechters verwijten de 23-jarige bestuurder van de hoogwerker dat hij nalatig handelde door niet van tevoren de dienstregeling te raadplegen. “Hij nam de onverantwoorde gok dat hij met zijn rupsvoertuig over kon steken zonder een botsing met een trein te veroorzaken.”

Onbegrijpelijk dat hij vervoerder niet raadpleegde

Het feit dat volgens een bewoner van een boerderij aan het spoor er vier treinen in het uur passeerden, wil bovendien niet zeggen dat de man een kwartier de tijd had, zegt de rechtbank. De treinen hadden elkaar sneller kunnen opvolgen. De rechtbank Overijssel noemt het onbegrijpelijk dat hij afging op mededelingen van bewoners en niet even de site van de vervoerder heeft geraadpleegd.

De rechtbank kwam lager uit dan de eis omdat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarbij doelt de rechtbank op de leidinggevende van de verdachte, die overigens niet terechtstond. De advocaat sprak na het vonnis over “een zaak met alleen maar verliezers”.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eind vorig jaar dat ‘machinisten van hoogwerkers en grondverzetmachines onvoldoende geïnformeerd zijn’ over de risico’s bij het werken op spoorwegovergangen.

Reageer op dit artikel