nieuws

Toekomst zonder graafschades lonkt

infra Premium 3777

Toekomst zonder graafschades lonkt

Met een verbeterde grondradar die met augmented reality direct kabels en leidingen in beeld brengt werken VolkerWessels en Gasunie toe naar een toekomst met nul graafschades. Binnen het platform nulgraafschade.nl moet het apparaat in twee jaar worden doorontwikkeld.

Anders dan de bestaande grondradarsystemen kan de scanner van VolkerWessels-dochter MapXact ook overweg met watervoerende lagen, löss en kleilagen. Dat zit hem deels in de hardware, maar vooral in slimmere software om de data te verwerken en te interpreteren. De verwerking gebeurt namelijk direct. En dat scheelt zo’n twee dagen tijd met de huidige praktijk, waarbij een expert alle de signalen en hyperbolen in de meetreeksen interpreteert en vertaalt naar leidingen en kabels. Volgens directeur Gerben Roseboom van MapXact krijgt de grondroerder die voorafgaand aan graafwerkzaamheden met zijn scanner over het tracé rijdt de resultaten meteen gepresenteerd in zijn scherm of zijn tablet. “Zo kunnen ze meteen de piketpaaltjes op de juiste plek slaan.”

Type, diepte en diameter

Afgelopen jaren zijn tests uitgevoerd met de grondscanner op terreinen van Gasunie. Daarmee wordt nu een langdurige samenwerking aangegaan om de technologie verder te brengen. Ook Alliander doet inmiddels mee en daar is Roseboom blij mee, want die zijn weer actief in heel anderssoortige terreinen en beheren een grotere variëteit aan kabels en leidingen. De bedoeling “We willen toe naar een situatie dat je niet alleen een signaal krijgt als zich een leiding in de ondergrond bevindt, maar dat je ook kunt aangeven wat voor soort leiding het is (water, glasvezel, koper), hoe diep die ligt en wat de diameter ervan is.”

In de toekomstige ideale situatie leest de scanner die gegevens direct automatisch in een 3d Autocad systeem in, maar dat is volgens Roseboom nog weer een stap verder. “We willen nu vooral met behulp van deep-machine learning software de scanner verbeteren. Voor de zogeheten user-interface wordt geavanceerde augmented reality ingezet.” Over zo’n twee jaar komt er een versie voor professinals beschikbaar en iets later ook één voor consumenten. Omdat voor de ontwikkeling de imput en ervaring van tal van veel meer partijen nodig is, lanceren Gasunie en MapXact het platform graafschadenul.nl . Daarop kunnen partijen die de doelstelling onderschrijven en willen mee-ontwikkelen zich melden.

Klic 2.0 voorkomt een schade elke drie minuten

VolkerWessels Telecom en Gasunie spreken van een disruptieve techologie. Er ligt in Nederland zo’n 1,7 miljoen kilometer  aan kabels en leidingen in de grond. Maar liefst 35.000 keer per jaar, ofetwel elke drie minuten gaat het ergens mis. Ondanks het systeem van Klic-meldingen dat de afgelopen jaren is opgetuigd.

Roseboom noemt zijn scanner niet voor niets Klic 2.0. De duidelijke user interface zorgt ervoor dat iedereen de scanner eenvoudig kan bedienen en de resultaten kan begrijpen. Het eindbeeld is wat hem betreft een stuk eleganter apparaat en gemakkelijker te hanteren dan de beta-variant. “Vergelijk het met de nest-thermostaat. Een heel gebruiksvriendelijk apparaat,  dat grotendeels zelfstandig zijn werk doet. Misschien is er voor onze scanner op termijn zelfs niet eens meer iemand nodig die hem over het terrein duwt, maar rijdt hij zelfstandig het tracé af en seint de gegevens door naar grondroerders en adviseurs.”

Gasunie_IG-grondscanner-8

Reageer op dit artikel