nieuws

Arcadis beschermt Norfolk tegen overstromingen

infra Premium 1919

Arcadis beschermt Norfolk tegen overstromingen
De waterplannen voor Norfolk

Arcadis ontwerpt het nieuwe watersysteem voor de stad Norfolk aan de oostkust van de Verenigde Staten.  Met de opdracht is bijna 10 miljoen euro gemoeid. 

Het gaat om een geïntegreerd ‘zacht’ plan waarbij water met natuurlijke oevers en slimme ruimtelijke ingrepen wordt opgevangen en tegengehouden. Ook als de zeespiegel verder rijst. Het plan moet een einde maken aan de geregelde overstromingen waarbij de overwegend zwarte wijk Ohio Creek van de rest van de stad wordt afgesloten omdat de toegangswegen blank staan. De wijk  telt bovendien veel huizen met een monumentale status.

Project met oranje tintje

Het project heeft volgens het ingenieursbureau een oranje tintje, want veel van de watermanagement-kennis die wordt toegepast is afkomstig uit Nederland.  Arcadis, kennisinstituten en de Nederlandse ambassade in Washington werkten daaraan mee.

Het project is geïnspireerd op de uitkomst van de Dutch Dialogues die twee jaar geleden plaatsvonden in Norfolk. Tijdens de workshop werkten Nederlandse en lokale ontwerpers, architecten en stadsontwikkelaars aan oplossingen. De Dutch Dialogues zijn een initiatief van de Amerikaanse architect David Waggonner, die eerder vergelijkbare sessies opzette voor New Orelans, New York, Bridgeport, St. Louis en Los Angeles.

Uitvoering start begin 2019

Het ontwerpteam is in elk geval actief tot 2018. De uitvoering moet van start in maart 2019.  Arcadis heeft meer Nederlandse steden bijgestaan bij het aanpakken van de waterproblematiek. Na de vernietigende orkaan Katrina stond het de stad New Orleans bij, terwijl het New York adviseerde nadat orkaan Sandy over de stad was geraasd en een spoor van vernieling achterliet.

Reageer op dit artikel