nieuws

Fluor knokt in z’n eentje voor project Afsluitdijk

infra 8472

Fluor knokt in z’n eentje voor project Afsluitdijk

Rijkswaterstaat is nog in gesprek met drie marktpartijen voor de grootscheepse opknapbeurt van de Afsluitdijk. BAM & Van Oord en VolkerWessels & Boskalis hebben consortia gevormd. Vreemde eend is het Amerikaanse Fluor dat geheel op eigen kracht het mega-project probeert binnen te halen.

Even ging het gerucht dat ook bij de Afsluitdijk nog maar twee marktconsortia in beeld zouden, zijn, zoals eerder bij de Blankenburgtunnel en Zuidasdok. Rijkswaterstaat ontkrachtte dit bericht al snel: we zijn in gesprek met drie marktpartijen, maar zweeg in alle toonaarden over wie.

Samen met baggaraars

Cobouw achterhaalde alsnog de marktpartijen die nog in de race zijn. Het zijn geen opvallende namen. BAM en VolkerWessels zoeken elkaar ook regelmatig op bij het inschrijven op grote projecten, maar hebben nu onafhankelijk van elkaar de samenwerking gezocht met een grote baggeraar.

Dura en Heijmans haakten af

Fluor probeert het geheel op eigen kracht, mogelijk omdat vaste partner Heijmans al eerder had aangegeven weinig brood te zien in het project. Ook Dura Vermeer vindt het project een maatje te groot en risicovol en heeft niet eens overwogen om in te schrijven.

De Afsluitdijk.

Fluor en Heijmans haalde overigens samen begin dit jaar met succes de Zuidasdok binnen, een contract van bijna 1 miljard euro.

Voor de Afsluitdijk zit Rijkswaterstaat voorlopig nog aan tafel met drie partijen. Zij moeten rekenen en tekenen met een plafondbedrag van 600 miljoen euro. Het project is als dbfm-contract op de markt gezet, maar er zitten ook elementen uit Best Value Procurement doorheen geweven met een uitgebreid kansen- en risicoplan.

Makkelijk te onderschatten

Contractmanager Wop Schat van Rijkswaterstaat waarschuwde bij de IndustryDay dit soort complexe vraagstukken niet te onderschatten: “De dijk moet sterk genoeg zijn, klinkt simpel, maar hoe bewijs je dat? We eisen bijvoorbeeld een praktijkproef in de Deltagoot bij Detares om aan te tonen dat de dijk weerstand biedt bij hoge golven.”

De markt moet daarnaast keiharde garanties kunnen afgeven tot 2028 over het waterpeil van het IJsselmeer, de beschikbaarheid van sluizen en het risico op overslag. Het contract loopt veel langer, maar voor de periode erna gelden minder harde eisen. De dijk – die feitelijk een dam is – moet hoog water kunnen keren en water kunnen afvoeren, maar is ook beschikbaar voor het laten paseren van wegverkeer (A7) en scheepvaart. Vier functies waarvoor hoge beschikbaarheidseisen gaan gelden.

Weinig speelruimte bij ontwerp

De vrije speelruimte bij het ontwerp is beperkt door de aanwezigheid van zes rijksmonumenten en een streng beeldkwaliteitsplan, maar de opdracht omvat ook sluizen, pompen, dijkversterkingen en een vismigratierivier. De uitdagingen zullen daarbij zijn om gebruikers, beheerder en omgeving tevreden te houden in combinatie met energie-neutraliteit en respect voor het ‘icoon’. Rijkswaterstaat verwacht het project pas in 2018 te gunnen. De uitvoering is dan tot 2022 gepland.


Project Afsluitdijk

 • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
 • Contract: dbfm met 25 jaar onderhoud
 • Plafondprijs: 600 miljoen euro
 • Reservering MIRT: 826 miljoen
 • Op TenderNed: november 2016
 • Financial close: zomer 2018
 • Uitvoering: 2018-2022

Top 5 risico’s

 • Functioneren bestaande spuisluizen
 • Functioneren aangrenzende infrastructuurfonds
 • beheersing raakvlakken
 • vergunningen
 • onderschatting complexe vraagstukken

dbfm-contract Afsluitdijk:

 • Dijk versterken (overslagbestendig) over 32km
 • Versterken 25 spuisluizen: Den Oever en Kornwerderzand
 • Bouw van 2 nieuwe keersluizen: Den Oever en Kornwerderzand
 • Inbouw pompen Den Oever
 • Verzorgingsplaats monument
 • A7 (+kleine verbeteropgave)
 • Coupure vismigratierivier
 • Fietspad Waddenzeezijde 2 trajecten

niet:

 •  Schutsluizen Den Oever en Kornwerderzand
 • Draaibruggen Den Oever en Kornwerderzand
 • Voor- en achtertuin Vismigratierivier
 • Icoon Afsluitdijk
 • Monument Dudok (gebouw)
 •  Beleefcentrum

 

 

Reageer op dit artikel