nieuws

Loslaten innovatieve dijkbekleding nog altijd raadsel

infra Premium 2140

Loslaten innovatieve dijkbekleding nog altijd raadsel

De omvang van de schade door loslatende stenen van de Elastocoast bekleding bij de Waddenzee Friese Kust is nog in onderzoek. Dat schrijft minister Schultz in reactie op vragen van de Tweede Kamer over het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Elastocoast is een innovatieve manier van BASF en Heijmans om dijken te versterken. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Wetterskip Fryslân passen de laag van polyurethaanhars gebonden breuksteen voor het eerst op grote schaal toe.

Begin dit jaar ontstonden er echter problemen. Bij zestien strandhoofden ten noorden van Callantsoog en op grote delen van de Waddenzeedijk in Friesland liet de laag los. Wat er precies aan de hand is, is echter nog altijd onduidelijk. Ook over de hoogte van de schade tasten de betrokkenen enkele maanden later nog altijd in het duister, blijkt uit de antwoorden van minister Schultz.

Onderzoek loopt nog

“De aard en omvang hiervan wordt momenteel onderzocht”, schrijft minister Schultz aan de Tweede Kamer. Het is ook niet haar probleem benadrukt ze, maar een verantwoordelijkheid van verschillende contractpartijen.

Markermeerdijk loopt vertraging op

Schultz gaat ook in op de Markermeerdijk. De bouw daarvan loopt zeker zes maanden vertraging op door discussies met omwonenden. “Als belangrijkste aandachtspunt zie ik de wens om samen met omwonenden aan goed inpasbare oplossingen te blijven werken, juist op die locaties waar historische en landschappelijke waarden onder druk staan.”

Ze voegt eraan toe dat de waterveiligheidsopgave “onherroepelijk” lastige keuzes zal vergen. “Op twee van de veertien deeltrajecten, te weten Uitdam en Durgerdam, vormt dit aanleiding om het participatieproces te verlengen.”

Zorgen over budgetverlaging

Zorgen zijn er bij de Tweede Kamer ook over het aangepaste budget voor het totale Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dat is naar beneden bijgesteld met 327 miljoen euro. Schultz deelt die vrees niet. “Op dit moment is de verwachting dat het programma binnen de huidige programmaraming kan worden afgerond en ben ik van mening dat de doorgevoerde budgetverlaging verantwoord is.”

Reageer op dit artikel