nieuws

BAM experimenteert met wegdek van zonnepanelen

infra Premium 3352

BAM experimenteert met wegdek van zonnepanelen

BAM start dit najaar op de N401 bij Kockengen met aanleg van een stuk wegdek met zonnepanelen. Dat gebeurt om ervaring op te doen met de nieuwe techniek.

Het bouwbedrijf en de provincie Utrecht willen er onder meer achter komen welk rendement de panelen opleveren en hoe de materialen zich houden op een drukke weg.

De energiemat Wattway wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van twintig meter met een totale oppervlakte van 50 vierkante meter. De pilot duurt twee jaar. Het proefproject gaat twee jaar duren. De voorbereidingen zijn al begonnen, zo liet BAM weten.

De in Frankrijk geproduceerde ‘zonnemat’ heeft een beschermlaag die de zonnecellen bestand maakt tegen zwaar verkeer. BAM en de provincie gaan ook onderzoeken of door de mat minder onderhoud aan het asfalt nodig is en of het mogelijk is om met de opgewekte energie het wegdek te verwarmen. Dat scheelt dan weer strooiwagens als het glad is.

De proef met Wattway vindt op dezelfde weg plaats als de proef om met bermplanten elektriciteit uit planten op te wekken (plant-E). Beide projecten leveren een bijdrage aan de energieagenda van de provincie Utrecht.

Reageer op dit artikel