nieuws

Gunningen-onderzoek: Krinkels, de grote winnaar van de ‘kleintjes’

infra Premium 2320

Gunningen-onderzoek: Krinkels, de grote winnaar van de ‘kleintjes’

Krinkels is qua aantal projecten de grote winnaar van het Cobouw-Gunningenonderzoek. Het groenbedrijf sleepte een recordaantal van acht Rijkswaterstaat-contracten binnen, allemaal om gladheid te bestrijden. “Als je weet waar de belangen en zorgen liggen, heb je een streepje voor.”

Krinkels is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle wegenbouwers die de lijsten van Rijkswaterstaat domineren. Het groenbedrijf sleepte weliswaar acht contracten binnen, maar de omvang in euro’s is bescheiden. Net als het bedrijf zelf: opererend op de achtergrond, solide en risicomijdend.

De keus valt vooral op onderhoudscontracten en niet op aanlegcontracten. “Ons grootste risico is dat een boom niet op tijd is gesnoeid of een grasveld niet is gemaaid. Dat is niet te vergelijken met de aanlegcontracten, waar de risico’s hoog zijn. Dan is je bedrijfsvoering een stuk onvoorspelbaarder”, zet algemeen directeur Marc Bolier de tactiek uiteen. Het bedrijf spreidt de risico’s door diversiteit van marktsegmenten.

Het draait altijd om de laagste prijs

Met argusogen heeft hij Tenderned in de gaten gehouden om in te kunnen schrijven op de raamcontracten voor de gladheidsbestrijding bij Rijkswaterstaat. “Het draait daar vooral om de laagste prijs. Eigenlijk heb je dan nog niets, want je bent alleen maar oproepbaar bij gladheid en moet vooral preventief strooien en soms sneeuw schuiven. Gladheid is net zo seizoensgebonden als veel van onze groenprojecten, maar dan precies in het andere seizoen. Dat vormt dus een mooi evenwicht, die de continuïteit in de winterperiode vergroot.”

Handenarbeid en winkansen

Als het glad is heeft Krinkels meteen tussen de vierhonderd en mensen buiten aan de slag. Het merendeel gaat machinaal, maar bijvoorbeeld bij de stations van NS – “een van onze andere projecten” – wordt nog veel handenarbeid verricht.

Om de winkansen te verhogen bij de onvermijdelijke tenders, brengt Krinkels altijd vooraf de stakeholders goed in kaart. “Als je weet waar de belangen en zorgen liggen, heb je een streepje voor.” Het is het geheim voor elk winnend plan van aanpak, weet Bolier op basis van zijn eigen ervaringen. Het bedrijf kijkt goed naar de inhoud van contracten en kiest het liefste BVP-projecten of andere kansen waar kwaliteit het verschil kan maken. Het maakt Krinkels weinig uit of het gaat om het Rijk, een waterschap, provincie of gemeente.

Meedoen met de grote jongens

Krinkels legt de nadruk altijd op “veilig en duurzaam werken”. De afgelopen jaren is daarnaast fors ingezet op het in kaart brengen van de ‘assets’, zodat altijd duidelijk is wat al is gedaan en waar de prioriteiten moeten liggen. Bijkomend voordeel is dat als de werkelijkheid afwijkt van de opgave van de opdrachtgever dat goed kan worden aangetoond.

Bolier heeft niet de behoefte om mee te doen met ‘de grote jongens’, daarvoor is zijn bedrijf een maatje te klein. Wel kreeg hij de kans om samen met BAM in te schrijven voor de onderhoudscontracten van Noord- en Zuid-Holland. “Projecten waar we supergoed konden scoren op kwaliteit, de emvi. We hebben het integraal aangepakt: Krinkels het groen en water, BAM het asfalt.” De algemeen directeur is trots op het bemachtigen van de contracten met een looptijd van 10 jaar en een totale waarde van ruim 100 miljoen euro.

Van bloementeler tot bouwer

Krinkels is verder betrokken bij het onderhouden van het groen rond de A2 bij Den Bosch, op de Afsluitdijk en langs de A6 (in onderaanneming van Van Gelder). Daarnaast pakt het bedrijf samen met LieverseCSO de uiterwaarden aan bij de realisatie van twee Ruimte voor de Rivier-projecten.

Familiebedrijf Krinkels begon 60 jaar geleden als bloementeler in Wouw. Die groene roots zijn nog steeds de basis van het bedrijf dat gestaag is doorgegroeid en inmiddels actief is met elf vestigingen. Naast groen zijn water, sport en infra de speerpunten. “Als mensen ons kennen, denken ze vaak dat we een hoveniersbedrijf zijn”, bevestigt de directeur. Het bedrijf heeft 235 mensen in dienst en draaide vorig jaar een omzet van ruim 50 miljoen euro en 3 miljoen euro winst. De kwakkeljaren van de crisis zijn definitief voorbij en de verwachting is dat de omzet in 2017 zal stijgen naar circa 70 miljoen euro.

Reageer op dit artikel