nieuws

Wie wil bouwen op nieuw eiland Marker Wadden?

infra 198

Wie wil bouwen op nieuw eiland Marker Wadden?

De eilandengroep Marker Wadden moeten de nieuwe Oostvaarderplassen worden en de Waddeneilanden naar de loef steken. Op deze natuurarchipel komen ook enkele gebouwen. Natuurmonumenten vraagt bouwers en architecten mee te denken over de bijzondere bouwlocatie, die alleen per schip bereikbaar is.

Woensdag 19 april volgt in Lelystad een marktconsultatie voor het opzetten van een selectieprocedure op basis van een prijsvraag.

Eerste eiland bijna klaar

Baggeraar Boskalis is bijna klaar met het eerste eiland van een natuurgebied dat uitgroeit tot een archipel van 10.000 hectare.

De natuur in het Markermeer stond de laatste jaren onder druk. Het meer was niet langer verbonden met de zee en rivieren waardoor een dikke slibdeken is ontstaan die het bodemleven verstikt. Het gebrek aan natuurlijke oevers en ondieptes maken dat er steeds minder vissen, waterplanten en schelpdieren voorkomen.

Met de nieuwe eilanden worden die problemen aangepakt. Op de eilanden komen oevers en zal het slib eerder bezinken. Op een ervan moet komende jaren ook de ‘nederzetting’ komen met diverse gebouwen.

Het is geen simpele opdracht: Geld is schaars en zal niet in één keer beschikbaar komen, de locatie is alleen per schip bereikbaar en de plek vraagt om een “aantrekkelijke, ingetogen doch bijzondere architectuur, passend bij Marker Wadden”.

Voor inschrijving (tot 17 april) en vragen over de marktconsultatie mail naar: prijsvraag@markerwadden.nl

 

 

Reageer op dit artikel