nieuws

Schultz: Ik heb genoeg geïnvesteerd in infra

infra 642

Schultz: Ik heb genoeg geïnvesteerd in infra
Suzanne van de Kerk

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

Vertrekkend minister Schultz van Haegen palmde vorige week de bezoekers in het Haagse Dudok in. Investeren in infra deed ze zeker niet te weinig. Vond ze zelf.

“Vanzelfsprekend moet er meer geld naar infra.” Minister Melanie Schultz van Haegen verzucht het bijna achteloos. “Wat politieke partijen die willen bezuinigen op ons wegennet niet snappen, is dat ik in de afgelopen jaren meer geld heb uitgegeven aan inpassingsmaatregelen en groen dan aan asfalt. Als die zogenaamd groene partijen het voor het zeggen krijgen is er dus alleen nog maar geld over voor plakken asfalt.”

De summiere kritiek die de minister tijdens het Cobou w Verkiezingscafé ten deel valt, laat ze zichtbaar van zich afglijden. Ze hoort het glimlachend aan. Zelf vindt ze niet dat ze te weinig geld heeft uitgegeven. “We zijn zelfs tijdens de crisis blijven investeren, in tegenstelling tot veel gemeenten. We staan wereldwijd op de derde plek als het gaat om infrastructuur. Ik ben vooral trots op het feit dat ik tijdens mijn termijn nog een paar belangrijke ontbrekende schakels aan het wegennet heb kunnen toevoegen. Gisteren zijn de handtekeningen onder het doortrekken en verbreden van de A15 naar Duitsland geteken d. Daar is jaren aan gewerkt. Dan ben je als minister superblij dat je niet op het laatste moment dood voor de kast neervalt.”

Tijd ens de eerste helft van de 13de editie van he t Cobouw Café ging het er tijdens het woningmarktdebat steviger aan toe. Tafelheren Thomas van Belzen en Joost Zwaga discussieerden stevig met Aedes-voorzitter Marnix Norder, PvdA-kamerlid Albert de Vries, Woonbond-directeur Ronald Paping en vice-voorzitter Henk Homberg van Bouwend Nederland. Homberg: “Er wordt te weinig gebouwd, er is een woningtekort, het tempo ligt te laag en er zijn niet genoeg bouwlocaties. Dat vraagt om regie.” De Vries: “En dan stoort het dat de VVD denkt dat het wel zonder een dirigent kan. Iedereen heeft het ook maar over binnenstedelijk bouwen. Maar uit onderzoek blijkt dat er dan maar plek is voor 90.000 huizen. En we hebben er een miljoen nodig!”

Norder is van mening dat de markt het zelf prima kan oplossen. “W e zitten niet te wachten op nog meer regels of regie. We moeten op lokaal niveau afspraken maken.”

Paping vindt van wel. “Ik word dagelijks geconfronteerd met schrijnende gevallen. Mensen die al meer dan tien jaar op een wachtlijst voor een huurwoning staan. Die niet kunnen wonen waar ze willen. Omdat er structureel 300.000 woningen te weinig zijn.

Reageer op dit artikel