nieuws

Amsterdam legt alsnog Middeneiland aan in IJmeer

infra 340

Amsterdam legt alsnog Middeneiland aan in IJmeer

De kogel is door de kerk: volgend jaar wordt gestart met de aanleg van een nieuw eiland in het IJmeer, Middeneiland genaamd. Amsterdam krijgt er daarmee 80 hectare grond bij. Die biedt ruimte voor drieduizend woningen.

Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft woensdag definitief groen licht gegeven voor de aanleg. In 2012 besloot de gemeente nog om af te zien van het nieuwe eiland omdat de investering – destijds 40 tot 60 miljoen – een te groot financieel risico werd geacht.

Voordat er op Middeneiland daadwerkelijk begonnen kan worden met woningbouw, zal eerst land moeten worden gewonnen. Dat gebeurt volgens de pannenkoekmethode, waarbij lagen zand op elkaar worden gespoten tot het eiland klaar is. Na een paar jaar inklinken kan er gebouwd worden.

Zeshonderd woningen per jaar

Bedoeling is om er vanaf 2021 jaarlijks zeshonderd woningen te gaan bouwen. In 2026 moeten er dan drieduizend woningen zijn gerealiseerd. Plannen zijn er voor nog eens 70 hectare. Het college moet daar echter nog een besluit nemen.

Middeneiland maakt deel uit van IJburg fase II, waar ook Centrumeiland en het toekomstige Buiteneiland onder vallen. “Met het opspuiten van Middeneiland breiden we de stad uit. Het wordt een prachtig stuk Amsterdam waar wonen, bewegen en natuur voorop staan”, liet wethouder Eric van der Burg woensdag weten.

Reageer op dit artikel