nieuws

Meppelerdiepsluis omgebouwd tot schutsluis

infra 65

Meppelerdiepsluis omgebouwd tot schutsluis

De ophaalbrug in de N331 bij de Meppelerdiepsluis gaat volgend weekend naar zijn definitieve locatie. De werkzaamheden zijn nodig voor de ombouw van keersluis naar schutsluis.

Het project word uitgevoerd door Reef Infra in opdracht van Rijkswaterstaat.

Brug gedemonteerd en weer opgebouwd

Tijdens de afsluiting (zaterdag 18 februari 00.00 uur tot en met zondag 19 februari 23.59 uur) wordt de brug gedemonteerd en op de definitieve locatie weer opgebouwd. Daarna wordt de brug weer aangesloten op de systemen en vinden diverse tests plaats. Vanaf 25 februari is alles weer volledig in gebruik.

Minder stremmingen

De werkzaamheden zijn nodig om de huidige keersluis om te bouwen tot schutsluis. Met de nieuwe schutsluis worden scheepvaartstremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden voorkomen. De sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Door de verbreding is een nieuwe brug nodig.

De ombouw van de Meppelerdiepsluis is gestart in het eerste kwartaal van 2013 en is naar verwachting nog dit jaar afgerond. De Combinatie Strukton Civiel Projecten – Reef Infra is hoofdaannemer van dit Rijkswaterstaatproject. Het ontwerp is uitgevoerd door Antea Group. De staalconstructie (roldeuren en nieuwe brug) wordt geleverd door Iemants. De waterbouwkundige constructies worden uitgevoerd door Heuvelman Ibis en de sloopwerkzaamheden rondom het huidige sluishoofd worden door de firma Vlasman uitgevoerd.

Lager overstromingsrisico

De ombouw van keersluis tot schutsluis zorgt ervoor dat de scheepvaart het hele jaar van en naar het Meppelerdiep kan varen; de doorvaart wordt hierdoor meer betrouwbaar. De nieuwe sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Ook zorgt de nieuwe sluis voor een lager overstromingsrisico. Naast de ombouw van keersluis naar schutsluis wordt ook het bedieningsgebouw en de bestaande brug in de Hasselterdijk (provinciale weg N331) vervangen. 

Het verplaatsen van de brug is vanaf zaterdag 18 februari online te volgen via de website van Webwatch. Kijk voor meer informatie over de omleidingen op de kaart (PDF, 416,01 KB). Bij ongunstige (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Reageer op dit artikel