nieuws

Knelpunt A20 Nieuwerkerk a/d IJssel-Gouda aangepakt

infra 52

Knelpunt A20 Nieuwerkerk a/d IJssel-Gouda aangepakt

Minister Schultz (I&M) pakt het ‘grote fileknelpunt van de randstad’ op de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda aan. De minister ondertekende maandagochtend de startbeslissing.

De verkeersdoorstroming en -veiligheid wordt verbeterd. Het traject stond vorig jaar twee maal in de landelijke filetop 50; op plek 7 (richting Rotterdam) en plek 3 (richting Utrecht). Het project behelst onder meer de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk a/d IJssel en Moordrecht naar 2×3 rijstroken. Op dit moment bestaat de weg nog uit twee maal twee rijstroken.

“De A20 is een cruciale route voor het internationale goederenvervoer tussen Rotterdam en Duitsland. Met dit project verbeteren we de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Utrecht, maar ook die van de regio Midden-Holland. De weggebruikers en goederen zijn straks sneller op de plek van bestemming, wat goed is voor de economie”, aldus Schultz.

Het Rijk onderzoekt andere oplossingen

Naast de verbreding onderzoekt het Rijk ook andere oplossingen om de doorstroming te verbeteren, waaronder eventuele verbredingen van de A20 tussen Moordrecht en Gouda en verbreding van de N457 richting Gouda. Het werkt hiervoor nauw samen met regionale partners en maatschappelijke groeperingen.

Projectsom: 173 miljoen euro

De minister maakt eind 2018 de voorkeursbeslissing bekend. In 2020 wordt de besluitvorming over het project met een Tracébesluit afgerond. Het Rijk reserveert 173 miljoen euro voor het project. Dit bedrag is vanaf 2023 beschikbaar.

De betrokken partijen willen echter eerder beginnen. De provincie Zuid-Holland onderzoekt daarom de mogelijkheid de maatregelen voor te financieren, waardoor de werkzaamheden mogelijk eerder beginnen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels