nieuws

Boskalis krijgt verwerkingscontract bodemas van 100 miljoen

infra Premium 192

Boskalis krijgt verwerkingscontract bodemas van 100 miljoen

Boskalis gaat samen met Inashco de komende tien jaar alle bodemassen van afvalverbrander Attero verwerken. Met het contract is een bedrag van tenminste 100 miljoen gemoeid.

De opdracht is toegekend aan recyclingsbedrijf ACCN, een gezamenlijke onderneming van Boskalis en Inashco. ACCN bouwt momenteel een installatie in het Amsterdamse havengebied voor de verwerking van de assen die achterblijven in de verbrandingscentrale van afvalverwerker Attero.

De energiecentrales van Attero in Moerdijk en Wijster produceren jaarlijks zo’n 450.000 ton as. Dankzij een reinigingsprocedé dat ontwikkeld is door de milieutak van Boskalis kan bijna alles verwerkt worden tot bruikbare grondstoffen, bijvoorbeeld zand en zeldzame metalen.

Bouwstof voor civiele werken

“Door de verwerking kan de bodemas vrijwel volledig als grondstof worden hergebruikt en draagt Boskalis bij aan de circulaire economie”, laat het concern weten. “De minerale fractie, bestaande uit zand en granulaat, is een vrij toepasbare bouwstof in civiele werken van Boskalis en de waardevolle en schaarse metalen worden door Inashco als grondstof vermarkt.”

Het contract levert Boskalis en Inashco in ieder geval 100 miljoen op. Afhankelijk van de marktprijzen van de gewonnen metalen kan dat bedrag hoger uitvallen.

Reageer op dit artikel