nieuws

Wientjes: Niet slagen Bouwagenda is geen optie

infra 245

Wientjes: Niet slagen Bouwagenda is geen optie
Met Wientjes c.s. win je de oorlog niet, zegt De Ridder. Foto: Christiaan Krouwels

Meer productiviteit, meer innovatie en meer elan. Het zijn slechts enkele van de punten bovenaan de Bouwagenda waar Bernard Wientjes zich sterk voor gaat maken. “Versnippering of tegenstand kunnen we niet gebruiken.”

De bouwagenda gaat gelden voor de complete bouwsector en baant dwars door alle bestaande structuren en clubjes heen.

Missie moet slagen

De speciale taskforce stelt de agenda op, maar onder toeziend oog van zo’n 50 organisaties die samen de Bouwcoalitie vormen. Opdrachtgevers, brancheorganisaties, financiers, kennis- en onderwijsinstellingen en vakbonden doen allemaal mee. Draagvlak is voor Wientjes een voorwaarde voor succes. Zijn missie gaat slagen, weet hij zeker.

“Dit initiatief komt van drie ministeries in combinatie met Bouwend Nederland. Dat is echt wat anders dan een initiatief dat functioneert met steun van een enkel ministerie.”

Ik ben geen excuustruus

Als harde deadline staan de Tweede Kamerverkiezingen 15 maart voor de deur. Zowel de agenda als het bijbehorende investeringsplaatje moeten dan op hoofdlijnen klaar zijn. “Anders sta je meteen op achterstand.” Minister Kamp heeft hem echter pas half december benoemd voor de functie en dat voert de spanning flink op.

Wientjes gedijt het beste bij hoge druk en ogenschijnlijk onmogelijke opgaves. Partijen bij elkaar brengen, beschouwt hij als zijn sterkste punt. Vol energie stort hij zich op de nieuwe klus, waarbij de afgelopen feestdagen zijn gebruikt om in te lezen en kennis te maken. Dat velen hem voorgingen en zich stukbeten weerhoudt hem niet. “Niet slagen is geen optie. Ik ben niet de zoveelste excuustruus.”

Net als Rembrandts Oopjen

Al eerder wist hij slepende dossiers vlot te trekken door partijen bij elkaar te brengen. Het Energieakkoord is een recent hoogtepunt en ook de aankoop van Rembrandts Maarten en Oopjen is zo’n successtory. Afgelopen kerst mocht hij het echtpaar in het atelier in van het Rijksmuseum bezoeken. “Ze zijn nu uit de lijst. Wie had gedacht dat we ooit nog een Rembrandt zouden aankopen samen met de Fransen. Prachtig dat we zoiets voor elkaar hebben gekregen.” De kwakkelende bouwsector weer op gang brengen is zijn volgende project.

Uitgangspunten nieuwe BouwagendaLees in het weekblad het hele interview met Bernard Wientjes

Reageer op dit artikel