nieuws

Noord-Zuidlijn krijgt misschien een extra station

infra 75

Noord-Zuidlijn krijgt misschien een extra station

Om kosten te besparen en geen verdere vertraging op te lopen werd de bouw van Noord-Zuidlijnhalte Sixhaven in 2003 geschrapt. Uiterlijk in 2020 beslist Amsterdam of het station er toch komt. Voor die tijd moet een fietsbrug de drukte op de veerponten over het IJ wat verzachten.

Wegens de toenemende drukte op de veerponten die het centrum van Amsterdam verbinden met stadsdeel Noord, werd er al tijden reikhalzend uitgekeken naar wat het Amsterdamse gemeentebestuur deze week bekend zou maken: komt er een brug? Of misschien wel twee? Een tunnel? Of zelfs een kabelbaan?

Dinsdagavond gaf het college van B&W duidelijkheid. Er moet een voetgangers- en fietsersbrug over het IJ worden aangelegd. De zuidelijke aanlanding van het IJpleinveer wordt verbeterd en er gaan op korte termijn meer veerboten varen op die route. Verder komt er een langzaamverkeerbrug over het Noordhollandsch Kanaal.

Opvallend: de mogelijkheid om metrostation Sixhaven alsnog te bouwen, wordt verder verkend; in 2020 volgt daarover een besluit.

Er wordt al honderden jaren gesproken over de beste manier om Noord met de stad te verbinden

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Er wordt al honderden jaren gesproken over de beste manier om Noord met de stad te verbinden. Met de Noord/Zuidlijn, die in 2018 gaat rijden, wordt de verbinding al beter. Met deze combinatie van brug – boot – metro kunnen we het groeiende aantal mensen dat naar de andere kant van het IJ wil, het hoofd bieden. De aanleg van metrostation Sixhaven zorgt voor aansluiting van de Noord-Zuidlijn op de noordelijke IJ-oever.”

De collegeplannen gaan nu een uitgebreid inspraaktraject in. De verwachting is dat voor de zomer een definitief voorkeursbesluit kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Op die manier kan in de tweede helft van dit jaar begonnen worden met de voorbereidingen en de aanbesteding voor de bouw van de brug, metrostation Sixhaven en de aankoop van extra veren.

 

Reageer op dit artikel