nieuws

Terugblik op 2016: maart

infra Premium 27

Terugblik op 2016: maart

Stijgende ongevallencijfers, de definitieve redding van Ballast Nedam, de probleemprojecten van Heijmans. Maar ook het krachtige herstel in de woningbouw, de voltooiing van de A2-tunnel en andere prachtige kunstwerken. 2016 was weer een jaar vol bouwnieuws. Cobouw blikt terug. Vandaag: maart.

BAM komt als winnaar uit de bus bij het jaarlijkse gunningenonderzoek van Cobouw. Met het aantal verworven opdrachten – negen in totaal – én in keiharde euro’s (455 miljoen) troeft ’s lands grootste bouwbedrijf de concurrentie af. Ballast Nedam, in de voorgaande jaren nog een van de koplopers, sleept in 2015 niet één project binnen van Rijkswaterstaat. Bij de projecten tot 10 miljoen euro steekt De Jong Zuurmond met kop en schouders boven de rest uit.

De kritiek op KOMO neemt toe. Private onderdelen van de KOMO-keurmerken staan ter discussie, omdat ze volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport strijdig kunnen zijn met de in 2013 van kracht geworden Europese Verordening Bouwproducten. Na een periode van gedogen, kondigt minister Blok in de Tweede Kamer aan dat zijn geduld op is: “Ik ben niet de hoeder van KOMO.” Blok gaf al eerder de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) opdracht om alle KOMO-keurmerken uit het erkende stelsel te verwijderen. In de week van het Kamerdebat stuurt de SBK een voor sommige fabrikanten vervelende boodschap de deur uit: KOMO-keurmerken gelden niet langer als wettig bewijsmateriaal.

In Cobouw maakt Paul Peereboom, deskundige op het gebied van CE-markering,  intussen gehakt van het gedoogbeleid. “De klant betaalt voor iets dat verboden is. Als je de Europese Verordening Bouwproducten leest, kun je niet anders dan concluderen dat er op producten met een CE-merk geen plaats meer is voor het KOMO-keurmerk.”

Vijfhonderd zonnepanelen

De Koningin Máximabrug in Alphen aan den Rijn wordt energieneutraal. De brug gebruikt energie van een nabijgelegen zonnepanelenpark. In maart wordt de brugdekconstructie geplaatst en worden 21 betonliggers gemonteerd. Vijfhonderd zonnepanelen gaan energie leveren voor de brug, de verkeerslichten en voor de verlichting over een lengte van 2 kilometer. Niet-gebruikte stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Hysterische bouwlobbyisten

Het wetsvoorstel Kwaliteitsborging Bouw gaat voorlopig niet naar de Tweede Kamer. “Ik heb te maken met allemaal hysterische bouwlobbyisten. Dat maakt het er niet eenvoudiger op”, verklaart minister Blok. De PvdA vreest dat de wet in de ijskast verdwijnt. Dat is volgens de bewindsman niet zijn bedoeling. Het voorstel van PvdA’er Albert de Vries om de wet in tweeën te knippen, ziet de minister echter niet zitten. Blok benadrukt dat hij vooral zorgvuldig wil omgaan met het historische wetsvoorstel dat een oplevertoets introduceert en de aansprakelijkheid van bouwers vergroot.

 

 

Reageer op dit artikel