nieuws

Heijmans verkoopt Duitse dochter voor 15 miljoen

infra Premium 30

Heijmans verkoopt zijn Duitse funderingsspecialist Franki voor 15 miljoen euro. De Brabanders hebben het geld hard nodig vanwege financiële tegenvallers.

De koper is PORR Deutschland, onderdeel van het Oostenrijkse bouwconcern PORR AG. De transactie wordt naar verwachting in januari 2017 afgerond. Heijmans was sinds 2002 de eigenaar van Franki Grundbau.

Ratio zakte door ondergrens

Door de transactie verbetert de verhouding tussen de operationele kasstroom en de netto rentelasten. Deze ratio was door de schikking die Heijmans begin deze maand moest treffen bij de Energiefabriek beneden de ondergrens gezakt.

De ratio geeft aan in hoeverre een bedrijf is staat is uit zijn eigen inkomsten de rente op schuld te betalen. Voor Heijmans moet deze rentedekkingsratio boven de 4,0 liggen.

Forse concurrentie in Duitsland

Franki had in 2015 een omzet van 60 miljoen euro, telt ongeveer 230 medewerkers en is actief in Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Polen.

Het resultaat van Franki verbeterde vorige jaar licht vanwege toegenomen omzetten en een hogere bezettingsgraad van het materieel. In Duitsland is de markt gunstig vanwege stijgende investeringen door de Rijksoverheid. Wel is er forse concurrentie.

In Duitsland werkt Franki aan projecten voor E.ON, TenneT en de Bundesbank in Dortmund.

Geldzorgen nog niet voorbij

Franki werkte vorig jaar intensief met Nederlandse infrabedrijven aan projecten als Eurojust en de St.-Jan Parkeergarage in ‘s-Hertogenbosch.

Door de verkoop van Franki is Heijmans nog niet uit de geldzorgen. Feitelijk wordt met de verkoopopbrengst de schikking voor de Energiefabriek betaald.

Nog drie probleemprojecten

Probleemprojecten die nog lopen zijn de Westfrisiaweg, de Wilhelminasluis in Zaandam en het RIVM-gebouw. Bij de Westfrisiaweg wordt met de provincie Noord-Holland uitgevochten over wie het extra werk vanwege de slappe grond mag betalen. Het zou gaan om een rekening van zo’n veertig miljoen euro.

Reageer op dit artikel