nieuws

80 miljoen voor bouw nieuwe fietsenstallingen bij stations

infra 6

80 miljoen voor bouw nieuwe fietsenstallingen bij stations

Bij de stations van Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle zullen voor 2020 extra fietsenstallingen worden gebouwd. Daarvoor is in totaal 80 miljoen euro beschikbaar.

Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat ook in Groningen, Den Haag en Delft extra fietsenstallingen zullen worden gebouwd. In totaal gaat het om 60.000 plekken.

Van de kosten neemt Dijksma 40 miljoen voor haar rekening; de andere 40 miljoen wordt bijeengebracht door de gemeenten zelf.

“Alle partijen dragen wat bij en dat is belangrijk”, laat de bewindsvrouw weten. “We investeren veel geld om op belangrijke trajecten de reistijd per trein steeds korter te maken. Er moet dan geen kostbare reistijd verloren gaan door een zoektocht naar een parkeerplek voor de fiets. Met beschikbaar stellen van geld voor de bouw van nieuwe plekken voor extra fietsenstallingen wil ik ervoor zorgen dat de grootste knelpunten vóór 2020 zijn opgelost.”

Keuze op basis van urgentie

De keuze voor de twaalf nieuwe stallingen is gemaakt op basis van urgentie, of de verbouw- en exploitatieplannen sluitend zijn en of de stallingen vóór 2020 gerealiseerd kunnen worden.

Behalve nieuwe stallingen, zijn ook afspraken gemaakt over betere benutting van de stallingen, innovatie en besparingsmogelijkheden. Zo gaan NS en ProRail samen met betrokken gemeenten een systeem invoeren waarbij alleen de eerste dag gratis geparkeerd kan worden. Ook zullen op 47 stations vernieuwde selfservicestallingen worden geplaats en zal het probleem van ‘weesfietsen’ worden aangepakt.

Reageer op dit artikel