nieuws

Heijmans riskeert boete van 20 miljoen door vertraging Westfrisiaweg

infra Premium 34

Heijmans riskeert boete van 20 miljoen door vertraging Westfrisiaweg

Bouwconcern Heijmans koerst af op een boete van 20 miljoen euro bij de bouw van de Westfrisiaweg. Een deel van het project ligt al een paar maanden stil.

De hoogte van de boete blijkt uit het contract dat Heijmans met de provincie Noord-Holland afgesloten heeft. Daarin staat dat de boete “in totaal beperkt is tot 10 procent van de bouwsom”. 

De bouwsom is 206 miljoen euro. Dat zou betekenen dat Heijmans een boete van 20,6 miljoen euro riskeert.

De provincie kan de boete opleggen als Heijmans niet voldoet aan de “mijlpaaldata”, zoals de datum van openstelling van de weg van Heerhugowaard naar Enkhuizen. Begin september legde Heijmans een deel van het werk neer. Begin oktober zijn door een aantal “weggebonden werkzaamheden” aan toegevoegd.

Grond niet geschikt voor weg

Het conflict betreft de bodemgesteldheid van het 42 kilometer lange traject. De grond bleek niet geschikt om direct een weg op te leggen. Heijmans beweert dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de opdrachtgever ligt. “De bodemgesteldheid is ingrijpend anders dan gepresenteerd in de tenderdocumenten van de provincie”, zegt een woordvoerder van Heijmans. De provincie bestrijdt dat en meent dat de opdrachtnemer zelf verantwoordelijk is om de bodemgesteldheid te onderzoeken. De zaak ligt nu bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Geen nieuwe planning

De contractueel overeengekomen datum van openstelling is november 2017. In het voorjaar gaf Heijmans aan dat de weg in de tweede helft van 2018 opgeleverd gaat worden. De provincie heeft na het stilleggen van het werk geen nieuwe planning ontvangen.

Aangenomen mag worden dat de opleverdatum verder opschuift en Heijmans ruim een jaar later oplevert. De Westfriaweg is een van de probleemprojecten van Heijmans.

Woensdag meldde het bedrijf dat het waarschijnlijk zijn bankconvenanten niet na kan komen als de schikkingen en boetes rond de Westfrisiaweg en de Energiefabriek in Tilburg tegenvallen.

Reageer op dit artikel