nieuws

Heijmans in gevarenzone door conflicten

infra Premium 50

Heijmans in gevarenzone door conflicten

Bouwconcern Heijmans dreigt zijn bankconvenanten niet na te kunnen komen, als het beslechten van conflicten rondom enkele probleemprojecten financieel nadelig uitvalt.

Dat meldt Heijmans in een trading update woensdag. De bouwer voert overleg met financiers.

Topman: We blijven worstelen

De projecten Energiefabriek Tilburg en de N23 Westfrisiaweg bezorgen de Brabanders de meeste kopzorgen. “We blijven worstelen met een aantal grotere projecten die zich moeizaam ontwikkelen”, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Els. “Disputen met opdrachtgevers leiden tot de nodige onzekerheid over de financiële afwikkeling.”

Per einde van het derde kwartaal voldeed Heijmans (nummer 5 in de Cobouw50) aan de overeengekomen financiële convenanten. “Als beslechting van disputen over deze projecten niet leidt tot een bevredigende oplossing, kan dit van invloed zijn op het kunnen blijven voldoen aan de financiële convenanten”, meldt het bedrijf.

Met banken meerdere scenario’s bekeken

Met de financiers wordt op dit moment “pro-actief en constructief overleg” gevoerd. “Prioriteit blijft een structurele verbetering van de verhouding tussen de netto schuld en de ebitda. Hiertoe worden meerdere scenario’s geanalyseerd en onderzocht.”

De omzet van Heijmans is over de eerste maanden vergelijkbaar met het niveau van 2015. In het eerste halfjaar werd 12 miljoen euro verlies geleden. Op de energiefabriek die de Brabanders voor het waterschap De Dommel in Tilburg aanleggen, schreef Heijmans al 8 miljoen euro af.

Verlies: kwart miljard euro

Daarnaast stelde het bouwbedrijf in het eerste halfjaar voor vier wegenbouwprojecten een voorziening van 7 miljoen euro. Het grootste deel van deze laatste post kwam op rekening van het aquaduct in Leeuwarden. Bij de Westfrisiaweg kampt Heijmans met bodemproblemen.

Sinds 2008 heeft Heijmans in vijf van de zeven jaren verlies geleden; per saldo een kwart miljard euro (256 miljoen euro). De omzet is gehalveerd. Het eigen vermogen kromp van 455 miljoen euro in 2010 naar 245 medio 2016.

Sinds 2010 werd op grond en vastgoed 118 miljoen euro afgeschreven en voor 84 miljoen gereorganiseerd.

Reageer op dit artikel