nieuws

Sterk spul, dat piepschuim

infra 329

Sterk spul, dat piepschuim
Cor Salverius/Dijkstra

Duur, bewerkelijk, lelijk en niet duurzaam. 
Aan een geluidswal valt voor bouwers weinig eer te behalen. Het kan ook anders, bewijst Peek Bouw & Infra. De aannemer levert een groene muur van piepschuim. En nee, die waait niet om.

Op het eerste gezicht is het gewoon een muur. Een muur waartegen het snelgroeiende hedera is aangeplant. Niets bijzonders. Nederland staat er vol mee.

Schijn bedriegt. De geluidswallen die Peek Bouw & Infra in de afgelopen maanden in recordtempo neerzette in onder andere Berkel-Enschot, Epe en Loenen zijn niet zomaar muurtjes. Het zijn WacerWalls: lichtgewicht muren van piepschuim met een coating van spuitbeton. Ze zijn geschikt voor een slappe ondergrond, kunnen razendsnel worden opgebouwd, zijn onderhoudsvrij en duurzaam.

Het WacerWall-concept is mede uitgedacht door Erik Kwast. “Het is niets meer dan een kern van onderling verlijmde eps-blokken met een schermbreedte van 0,25 tot 0,50 meter. De onderste eps-blokken zijn van hogere kwaliteit dan de bovenste blokken, die kunnen bestaan uit gerecycled eps.”

Kwast legt uit dat de onderste rij piepschuimblokken met behulp van spanbanden worden bevestigd aan een betonnen prefab funderingsplaat met gaten, zogenaamde Simgrasplaten. Daar bovenop worden de volgende rijen piepschuimblokken gelijmd, tot een maximale hoogte van 4 meter. Bovenop komt vervolgens een afdekplaat, waarna er een laag spuitbeton van 20 tot 30 millimeter tegenaan wordt gespoten.

Uitlaatgassen

Om de muur snel een groene uitstraling te geven kan er kokosdoek en het snelgroeiende hedera tegen aangeplant worden. Volgens Kwast worden uitlaatgassen die tegen de muur komen omgezet in nitraatzout. Bij regen wordt dat in de grond opgenomen.

Kwast: “Al met al zorgt dat ervoor dat deze geluidswal beschikt over een EcoChain-levenscyclusanalyse en in de Nationale Milieudatabase is opgenomen in de allerhoogste categorie. WacerWall brengt de verontreiniging door de bouw van een standaard geluidsscherm van Rijkswaterstaat terug met 70 procent.” Volgens K wast bedraagt de levensduur van de Wall minimaal vijftig jaar. Maar een geluidswal van piepschuim, zonder noemenswaardige fundering, die waait toch bij het minste zuchtje wind omver?

“Niet waar”, claimt Kwast. “We gaan uit van windgebied III in een onbebouwde omgeving. Grotere windbelastingen treden alleen op aan de uiteinden van het scherm. Daar is een funderingsbreedte van 2 meter nodig, in het midden kan volstaan worden met een funderingsbreedte van 1 meter.”

Grondwal

Door de 12 centimeter dikke Simgrasplaten van 1 bij 2 meter aan de uiteinden van de muur overdwars te leggen, voorkom je volgens Kwast dat de muur omwaait. “Boven op de funderingsplaten ligt een grondwal van 80 centimeter hoog. In Epe konden door de stevige ondergrond stalen fundering achterwege blijven, in Berkel-Enschot bestaat de fundering wel uit stalen buispalen.”

Ook de doorbuiging van de piepschuimen muur voldoet ruim aan de eisen. “En het spuitbeton is gecontroleerd ten aanzien van de buigtreksterkte, waarbij ruim voldaan wordt aan de materiaalsterkte. Vooraf zijn in het laboratorium testen verricht door Grouttech voor bepaling van de druksterkte en buigtreksterkte van het spuitbeton.”

Tijdens de bouw moest de WacerWall echter wel worden geschoord. De schoren konden worden verwijderd na het aanbrengen van het spuitbeton.

Geluidstesten

Voor de geluidsisolatie vragen opdrachtgevers meestal om categorie B3 volgens NEN-EN 1793-2-norm. Daar wordt aan voldaan. Kwast: “Het ontwerp van het geluidsscherm is conform CROW-publicatie 298 (GCW-2012). Na de bouw van het geluidsscherm in Epe heeft bureau M+P Raadgevende Ingenieurs geluidstesten uitgevoerd en die bevestigen de vooraf aangehouden geluidsisolatiewaarden.”

De muren van piepschuim blijken zich ook goed te lenen voor diervriendelijke oplossingen. Kwast: “In Epe zijn er achteraf dassentunnels in aangebracht, maar ook vleermuiskasten en vogelnestkasten zijn gemakkelijk in de muur te verwerken.”

Reageer op dit artikel