nieuws

Fors verlies Strukton-moeder na sluiten dochter

infra 42

Fors verlies Strukton-moeder na sluiten dochter

Oranjewoud, het moederbedrijf van Strukton en Antea, heeft in het eerste halfjaar van 2016 een verlies van 10 miljoen euro geleden. Het bedrijf van Gerard Sanderink heeft dochterbedrijf Antea Group Colombia gesloten.

De Colombiaanse advies en ingenieursdiensten, vallend onder Antea, hadden te maken met een forse teruggang van het aantal opdrachten uit de olie- en gassector als gevolg van de lage olieprijs. Vorig jaar moest al afscheid genomen wordt van zeshonderd werknemers.

Omdat het er niet naar uitziet dat de Colombiaanse economie opkrabbelt, heeft Oranjewoud het Colombiaanse bedrijf opgeheven, resulterend in een nettoverlies van 5,2 miljoen euro.

Rampproject

Ook in Frankrijk en Italië gaat het niet vlekkeloos. Een reorganisatielast in Frankrijk kostte het bedrijf 2 miljoen euro.

Oranjewoud heeft zware jaren achter de rug. In 2013 en 2014 werd verlies geleden. Het rampproject A15, van onder meer bouwbedrijf Strukton, drukte zwaar op de resultaten. Afgelopen jaar werd weer winst behaald: 19 miljoen euro.

Solide

Het Nederlandse deel van Oranjewoud lijkt de zaken inmiddels grotendeels op de rit te hebben. De advies- en ingenieursdiensten laten volgens Sanderink een “solide performance” zien. De orderportefeuille is goed gevuld.

Bij het bedrijfsonderdeel railsystemen zijn de bedrijfsopbrengsten 26 miljoen euro hoger dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Dat komt vooral door meer werk onderhoud.

Moeilijk

Minder goed gaat het bij de wegenbouw. Oranjewoud kondigt een reorganisatie aan. Omdat er minder werk is voor de wegenbouwers boekte het onderdeel civiele infrastructuur minder omzet dan vorig jaar. “De marktomstandigheden in Nederland blijven onveranderd moeilijk en maken verdere aanpassingen aan de organisatie noodzakelijk”, aldus Sanderink. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2016 als kosten gemaakt voor herstructurering en reorganisatie.

Gelukkig voor Oranjewoud is er het metroproject in Riyadh. De omzet voor de tak “internationale infrastructuur en railsystemen” steeg dankzij dat project met 31 miljoen euro.

Het metroproject in Riyadh is in volle productie en loopt volgens planning. De verwachting is dat het project eind 2019 zal worden afgerond.

Oranjewoud behaalde in het eerste halfjaar van 2016 een omzet van 983 miljoen euro, tegen 919 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel