nieuws

Tweede brugdek Maximabrug ook op zijn plek

infra Premium 11

Tweede brugdek Maximabrug ook op zijn plek

Het tweede brugdek van de Koningin Maximabrug in Alphen aan den Rijn is dinsdag zonder problemen geplaatst. Vorige week werd de eerste val al ingehesen.

De werkzaamheden liggen onder een vergrootglas vanwege het ongeval vorig jaar met de Julianabrug in dezelfde plaats. Bij het inhijsen vielen twee kranen om en belandden samen met het brugdek op woningen en winkels. Een van de oorzaken van dat ongeluk was dat de pontons waarop de kranen stonden, niet stabiel waren.

Pontons

Ook bij de bouw van de Maximaburg wordt gebruik gemaakt van pontons. Tot problemen heeft dat niet geleid, aldus hoofdaannemer Mobilis.

“Nadat het brugdek is opgetild door de kraan op een ponton, is het ponton met ankers en lieren in positie gebracht. Hierna heeft de kraan het brugdek uiterst nauwkeurig op zijn plek laten zakken. Eenmaal op zijn plek is het brugdek aan het bewegingsmechanisme in het brughoofd vast gemaakt.”

De twee brugdekken blijven de komende tijd in de verticale stand staan om zo de verdere afwerking mogelijk te maken. Daarbij gaat het onder meer om het installeren van de techniek om de brug te openen en te sluiten, asfaltering en het afwerken van de verschillende onderdelen van de brug en de aanrijroutes. Ook worden in deze periode de zonnepanelen geplaatst in de ‘lus’ aan de noordzijde van de brug.

Reageer op dit artikel