nieuws

Coentunnel ziet Abraham

infra 24

Coentunnel ziet Abraham
Rijkswaterstaat

De Eerste Coentunnel viert deze week zijn 50ste verjaardag. Inmiddels ligt er sinds 2016 een tweede tunnel naast en razen elke dag 130.000 voertuigen door de tunnels.

In 1961 werd, na een lang besluitvormingsproces, vijf jaar gebouwd aan de tunnel die Amsterdam verbindt met de Zaanstreek. In maart 1965 werden de tunnelelementen afgezonken en koningin Juliana opende 21 juni 1966 de Coentunnel voor het verkeer. Het bleek een schot in de roos en het aantal gebruikers groeide gestaag.

In 1989 gebruikten 100.000 voertuigen dagelijks de Coentunnel. Door de toename van het verkeer, vormde de Coentunnel in de loop der jaren een knelpunt in het wegennet, met dagelijkse files. Een tweede tunnel moest daar een einde aan maken.

Tweede tunnel

In 2010 is de Coentunnel Company: Arcadis, Besix, CFE, Dredging International, Dura Vermeer, Mobilis en Vinci gestart met de bouw van deze Tweede Coentunnel. De Tweede Coentunnel is in 2013 geopend. Aansluitend is de Eerste Coentunnel gerenoveerd.

De uitvoering van het dbfm-contract met een waarde van ruim een half miljard euro verliep stroef, maar sinds 21 juli 2014 zijn beide tunnels open voor het verkeer.

Reageer op dit artikel