nieuws

Rotterdam bouwt ‘Nieuw Kralingen’ voor de rijken

infra 186

Rotterdam bouwt ‘Nieuw Kralingen’ voor de rijken
Wiki Commons - Wikifrits

Rotterdam gaat een nieuwe stadswijk ontwikkelen voor hogere inkomens. Heijmans en ERA Contour mogen ‘Nieuw Kralingen’ bouwen, de doorgaande verkeersroute de Bosdreef wordt voor het woonproject omgelegd.

De lanen en bouwstijl van het dure Kralingen-Oost dienen als voorbeeld voor de groene nieuwe wijk. Volgens de proefverkaveling van West 8 Architecten is op de 23 hectare ruimte voor 400 tot 450 woningen in verschillende typologieën. Het gaat voornamelijk om grondgebonden koopwoningen met een gemiddelde VON-prijs van 530.000 euro. “Voor die doelgroep heeft Rotterdam te weinig. Dit draagt bij aan meer balans”, aldus Leefbaar-wethouder Ronald Schneider (ruimtelijke ontwikkeling).

Verplaatsingskosten

Op de bouwlocatie pal naast het Kralingse Bos liggen nu de gemeentelijke boomkwekerij en opslagdepots. Verplaatsingskosten bedragen 10 tot 15 miljoen euro, verleggen van de Bosdreef en een nieuwe brug kosten ongeveer 8 miljoen. De gemeente denkt dat ruimschoots terug te verdienen met de grondexploitatie. De verwachte omzet voor de totale ontwikkeling is 250 miljoen euro. Een deel van de grond is bezit van de NS. Enkele metaalbedrijven aan de rand van het plangebied worden niet verplaatst.

Heijmans en ERA Contour zijn ook al actief in het naastgelegen Nieuw-Crooswijk. Na jaren grotendeels te hebben stilgelegen door de kredietcrisis, wordt hier weer gebouwd. Vanaf 2018 hopen de ontwikkelaars verder te kunnen bouwen op de nieuwe locatie.

Reageer op dit artikel