nieuws

De kracht van samen een geheel zijn

infra 62

De kracht van samen een geheel zijn

Genemuiden, stad van bouwers en installateurs. Vele tientallen busjes trekken dagelijks de ‘poort’ uit. Van buitenaf binnenkomen is echter niet zo makkelijk. Op zoek naar het geheim van een bouwbolwerk aan het Zwarte Water. ‘‘Westerlingen kunnen veel van ons leren.’’

Innovatie? Geef de bouwvakker een stem en het product wordt vanzelf beter. Ketensamenwerking? Weer zo’n modegril, denken ze in Genemuiden. Geen poespas hier. Nooit. Gewoon hard werken. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. En dat al generaties lang. Dit onuitputtelijke arbeidsethos werpt zijn vruchten af. Geen spoor van leegstand hier. Sterker nog, de bouwstad groeit als kool, herbergt meer arbeidsplaatsen dan inwoners en het industrieterrein is groter dan het woongebied.

Alles voor zichzelf

In Zwolle en omstreken zijn ze er stiekem jaloers op. Overal halen de Genemuidenaren het werk vandaan en andersom houden ze alles voor zichzelf. En, je komt er nauwelijks tussen. Niets is op het eerste gezicht minder waar. Nota bene via Twitter is er vrijwel direct contact met het als gesloten en conservatief bestempelde bouwbolwerk. @CorHeutink: “Bij mij moet je zijn. Ik ken alle aannemers persoonlijk.” We ontmoeten de zoon van een aannemer twee weken later op het voetbalveld, waar anders? Want voetbal is naast het geloof als cement voor Genemuiden.

“Waar zie je dat nou? Zoveel sponsorborden. En heel veel bouwers en installateurs. Van Dijk, KK Heutink, Pleijsier, Van der Steeg, Van der Sluis, Groothuis, Versluis. En natuurlijk Breman. Zelfs eredivisieclub PEC Zwolle vraagt: hoe doen jullie dat?”, vertelt Cor Heutink enthousiast bij Sportclub Genemuiden. De financieel adviseur heeft haast, vertrekt straks naar Spanje, maar laat zich niet kennen.

Elke ochtend trekken meer dan honderd busjes de stad uit

Het is half drie. De stad oogt verlaten. Wim Groothuis, directeur van Groothuis Bouw, die van sociale innovatie een sport maakt, weet wel waarom. “Elke ochtend trekken meer dan honderd busjes de stad uit. Je schrikt je wild als je dat voor het eerst ziet. Een kleurrijk geheel. We moeten ook wel. Hier in Genemuiden zijn niet voldoende opdrachten voor iedereen.”

Gesloten? Aan Cor Heutink is dat niet te merken. Met handen als kolenschoppen rammelt hij aan het hek dat toegang biedt tot het ‘heilige’ kunstgras van de voetbalclub. De poort zit op slot. “Jan”, schreeuwt Heutink naar een stuk kleinere, oudere man. “Heb jij de sleutels van het hoofdveld?”

“Dit moet je gezien hebben”, zegt de aannemerszoon als hij het, zelfs door Saudi-Arabië bejubelde kunstgrasveld betreedt. “Voel je die vering? Gemaakt in Genemuiden.”

Saamhorigheid

Een netwerk van saamhorigheid, dat is Genemuiden. Of zoals Eddy Bilder, burgemeester van de gemeente Zwartewaterland, het verwoordt. “Een ideale samenleving. Men gunt elkaar ook succes, omdat men weet dat succesvolle ondernemers hun winsten laten terugvloeien in de samenleving.” Op allerlei terreinen wordt er inderdaad flink geschonken. De nieuwe kerk van een paar jaar geleden is grotendeels door de samenleving opgebracht. Niemand maakt zich druk over de nieuwe voetbaltribune. Die komt er gewoon.

Twee uur eerder. Het is half één. Cor aan de lijn. Hij wist van onze komst en wil Cobouw graag in contact brengen met de bouwers en installateurs. “Waar zijn jullie? Ergens bij de dijk? Rij even terug richting de Esso.” Hij stapt zijn auto uit bij het pompstation. Handen schudden. De klok tikt in zijn nadeel verder. “Toe maar dan. Rij maar achter me aan.”

De ter plekke ingelaste ‘Tour de Genemuiden’ begint op het enorme industrieterrein met tapijtfabrieken van 25.000 tot 75.000 vierkante meter groot. Al sturend en bellend wijst Heutink vanuit zijn Mitsubishi Outlander links en rechts op de kantoren van de bouwbedrijven. Bekende namen als Beens, Breman en Van Dijk komen voorbij. Edel Gras ook, producent van kunstgras.

Bij één van de loodsen parkeert Heutink. “Siebert en R&S” prijkt op de gevel. “Cobouw wil weten waarom we hier zo succesvol zijn”, begint Cor. “Omdat we hier risico’s durven nemen”, klinkt vanuit drie hoeken. “En we zijn niet vies van hard werken.” “En we zijn betrokken.” Heutink vult aan. “Zelfs op zaterdag stikt het hier van de busjes, waar ze in de Randstad aan het tennissen zijn.”

Luchtfoto

Een deur verder buigt Koen Rook van R&S Techniek zich over een grote luchtfoto. Hij toont de “onhandige geografische ligging” van Genemuiden waar “zelfs” de Hema zich onlangs vestigde. “Je komt hier alleen als je er echt moet zijn. Het is niet zo dat je er per ongeluk langsrijdt ofzo. Dat maakt dat we hier harder ons best moeten doen.”

Genemuiden is groot geworden door samenwerking

 Rook is het bewijs dat je hier ook als buitenstaander een plek kunt vinden. Hij woont er nu dertig jaar. “Maar een ‘Geallemuniger’ (dialect voor Genemuidenaar) zal hij nooit worden”, grapt één van zijn collega’s. De ‘vreemdeling’ haalt zijn schouders op. De stad veroverde zijn hart. “Het is een stad van delen. En men gunt elkaar ook echt iets. Genemuiden is groot geworden door samenwerking.”

Terug de auto in. Meer bouwers flitsen voorbij. Overal bedrijvigheid. Vrachtwagens worden gelost. Stenen, houten balken. Tapijten ook. Veel tapijten. Aan de andere kant van de stad, een nieuwbouwwijk. Net opgeleverd. Mooie vrijstaande huizen. Met uitzicht op de polder die ruimte laat voor groei. Er moeten nog negenhonderd huizen bij. En het industrieterrein, dat groter is dan het woongebied, is ook alweer uit zijn jasje gegroeid.

“De zaken gaan voor het meisje.” “Huppakee aan de bak.” “Kwaliteit leveren.” Dat zijn veelgehoorde motto’s hier. Ook buiten de ‘poorten’ van Genemuiden wordt dat gewaardeerd, weet Rien Heutink, directeur van aannemingsbedrijf KK Heutink. Hij vertelt over rentmeesterschap, sociale innovatie, de nieuwsgierige en zelfverzekerde ondernemers in zijn stad en het eigen opleidingsbedrijf, dat is opgericht in 1983 door negen bouwbedrijven, goed voor tachtig vaklieden en een constante aanvoer. “Eigenlijk is het een soort kwekerij van bouwtalent.”

Aanbestedingen

Eén gemeenschap, de toekomst veilig stellen, iets nalaten, met elkaar. Dus ook met burgemeester Eddy Bilder, zoon van een aannemer. Samen richtten ze een ondernemersloket op, samen beklimmen ze bergen voor de stichting Kika. Dat riekt naar vriendjespolitiek, zouden ze in het westen redeneren. Hier kijkt niemand ervan op. “Alles gaat altijd eerlijk”, spreekt Bilder. “Als burgemeester ben ik toch ook niets meer dan een ondernemer of een inwoner? Bij onderhandse aanbestedingen nodigen we ook altijd één ondernemer van buitenaf uit. Soms gaat die ervandoor met de opdracht.”

Westerlingen kunnen veel van Genemuiden leren, benadrukt Bilder. “Als je iets geeft, krijg je dat ook dubbel en dwars terug. Een nieuwe sponsor zetten ze echt in het zonnetje. Of je lid moet zijn van de voetbalclub om hier zaken te doen? Het is geen voorwaarde, wel een aanbeveling, haha.”

Is dat het geheim? Kom je zo in het netwerk van de Bremannen en de Beensen? Via de voetbalclub? “Als ik een opdracht heb, ga ik eerst mijn klanten af en dan de sponsorlijst van de voetbalclub”, beaamt Heutink als hij door het hek richting de uitgang van de voetbalclub loopt.

“Zelfs dan blijft het lastig”, vult Wim Groothuis aan. “Nee. Dat heeft niets met discriminatie te maken. We hebben alles gewoon binnen handbereik. Het is de kracht van samen een geheel zijn.”

Kwart voor drie. Onze gids moet nu echt gaan. Maar niet voordat hij Cobouw naar de lokale stamkroeg rijdt. Met wie hij naar Spanje gaat? Met ondernemers van de businessclub Sc Genemuiden. Natuurlijk. 

Cobouw Café

Op 11 mei organiseert Cobouw in het hoofdkantoor van ABN Amro in Zwolle het Cobouw Café. Burgemeester Eddy Bilder is één van de gasten. De deuren gaan om 19:00 open. U kunt daar gratis bij zijn. Aanmelden via www.cobouw.nl/cobouwcafe

Reageer op dit artikel