nieuws

Bovenlandse Sluis Waalwijk krijgt opknapbeurt

infra 6

Bovenlandse Sluis Waalwijk krijgt opknapbeurt

De Bovenlandse Sluis in Waalwijk wordt flink aangepakt. Heijmans gaat het rijksmonument restaureren en onder meer voorzien van techniek om de sluisdeuren op afstand te bedienen. Wanneer het project is afgerond, voldoet de sluis weer aan (veiligheids)eisen die worden gesteld.

Heijmans gaat metselwerk, beton en natuurstenen onderdelen van de sluis herstellen. Ook worden schuiven en andere ijzerwerken vervangen of gerepareerd. Naast restauratie van de sluis wordt de technische installatie ervan gemoderniseerd en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en controleren. Om vismigratie tussen de Bergsche Maas en het Drongelens kanaal te stimuleren, wordt  een nieuwe vissluis in de Bovenlandse Sluis geintegreerd.

Uitvoerig onderzoek

Voorafgaand aan de werkzaamheden is uitvoerig onderzoek gedaan naar de technische staat van de sluis, evenals de gesteldheid van de kanaalbodem en -oevers in de nabijheid.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt waar meerdere waterwegen samenkomen en wordt gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied van Waterschap Aa en Maas te voorkomen. Het waterschap laat de sluis restaureren en moderniseren, omdat deze in slechte staat verkeerd en niet meer voldoet aan de huidige (veiligheids)normen.

Integrale aanpak

Voor de gunning hanteerde het waterschap de Best Value Procurement (BVP) methodiek die er op gericht is om een opdrachtnemer te selecteren die het beste in staat is risico’s te minimaliseren en het project te realiseren binnen de meest optimale planning. Heijmans wist hier het beste op in te spelen.

De werkzaamheden worden buiten het zogenoemde stormseizoen uitgevoerd en starten april 2017 en zijn in oktober van dat jaar afgerond. Gedurende de werkzaamheden blijft de sluis in bedrijf.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels