nieuws

Topman Ballast Nedam stapt op

infra Premium 25

Topman Ballast Nedam stapt op

Topman Erik van der Noordaa stapt op bij Ballast Nedam. Per 1 juni legt hij zijn functie neer. Hij heeft Ballast Nedam dan precies twee jaar geleid.

“De veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden liggen ten grondslag aan zijn besluit”, laat het bouwconcern weten.
Ballast Nedam werd vorig jaar overgenomen door het Turkse Renaissance Construction. In februari verdween de bouwer als gevolg daarvan van de beurs.
De Turk Cenk Düzyol zal Van der Noordaa opvolgen als bestuursvoorzitter. Düzyol trad vorig jaar toe tot de raad van bestuur van Ballast Nedam. Overigens leidt hij ook het moederbedrijf van de Nederlandse bouwonderneming.

Enige Nederlander

De raad van bestuur zal verder bestaan uit Sander Lefevre en Serkan Altuntop, die de functie van cfo zal bekleden. Lefevre, de enige Nederlander in de raad, gaat zich richten op de Nederlandse bouw en infra-activiteiten. Hij werkt al sinds 2006 in verschillende managementfuncties binnen Ballast Nedam.

Vrij snel na zijn aanstelling moest Van der Noordaa al langs bij de banken

Van der Noordaa werd in 2014 benoemd voor een periode van vier jaar. Die termijn heeft hij dus niet vol kunnen maken. Vrij snel na zijn aanstelling moest Van der Noordaa al langs bij de banken: de verliezen op het project A15 Maasvlakte-Vaanplein liepen zo hard op dat de de bouwer niet meer aan de convenanten voldeed.

Dat Ballast Nedam nu een grotendeels Turkse leiding krijgt, is op zich opmerkelijk. Vorig jaar bezwoer de grote baas van Renaissance,  Erman Ilicak, nog in de Telegraaf dat hij de raad van bestuur intact zou laten. ”Nergens hebben we het management veranderd, we gaan ons niet intensief met de dagelijkse gang van zaken bemoeien”, zei Ilicak letterlijk tegen de krant.

Rode cijfers

Ballast Nedam is nog niet uit de zorgen, zo blijkt uit de jaarcijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. De bouwer leed over 2015 een verlies van 41 miljoen euro. Het is voor het vierde opeenvolgende jaar dat Ballast Nedam rode cijfers schrijft. Het concern zag de omzet met 27 procent afnemen tot 850 miljoen euro. De omzet van de infradivisie halveerde nagenoeg tot 232 miljoen euro. De orderportefeuille daalde van ruim 1 miljard naar 613 miljoen.

Reageer op dit artikel