nieuws

Rechter: Inschrijving Strukton terecht ongeldig

infra 27

Rechter: Inschrijving Strukton terecht ongeldig

De opdracht voor de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Utrecht werd gegund aan Heijmans en GMB, omdat de inschrijving van Strukton eind vorig jaar ongeldig werd verklaard. Dat was terecht, zo blijkt uit de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter die op 18 april werd gepubliceerd. 

Strukton maakte voor de rechter bezwaar tegen de gang van zaken bij de niet-openbare aanbesteding van het BDM-contract van de waterzuivering door het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Met het contract is zo’n 120 miljoen euro gemoeid. Het waterschap had vijf partijen uitgenodigd om in te schrijven op de opdracht, en stelde een aantal EMVI-gunningscriteria op. Al vroeg in het gunningsproces werd duidelijk dat er slechts twee serieuze kandidaten waren voor het contract: Heijmans/GMB en de combinatie Strukton/Degrémont/Cofely. 

Twee kandidaten

Dat er slechts twee kandidaten overbleven, maakte de manier van berekening precair. De best presterende partij kreeg op een onderdeel alle punten kreeg, en de slechtste partij geen. Daardoor werden de verschillen tussen de partijen veel te groot. Uiteindelijk wijzigde de opdrachtgever de gunningsleidraad om de puntenscore aan te passen. Maar de opdrachtgever voegde ook een bepaling toe: de inschrijvers moesten een 403-verklaring of een concerngarantie overleggen. 

Heijmans deed dat, maar Strukton maakte bezwaar. De opdrachtgever had die eis eerder in het proces kenbaar moeten maken, en niet pas in een latere fase. Zo wordt het een gunningscriterium, betoogde de bouwer. En Strukton had bij de inschrijving geen beroep gedaan op de moedervennootschappen om aan de draagkrachtseisen tegemoet te komen. Er volgde een lange briefwisseling met het waterschap. 

Concerngarantie

Maar in december liep het mis. De inschrijving van Strukton werd verworpen, deels door de weigering om een concerngarantie te geven, maar ook doordat de inschrijving te vaag was over de hoeveelheid stikstof en fosfaten die uit het afvalwater gewonnen konden worden. Heijmans/GMB kreeg de opdracht.

Uiteindelijk stapte Strukton naar de rechter, maar die heeft De Stichtse Rijnlanden nu gelijk gegeven; de opdracht is definitief voor Heijmans.

 

Reageer op dit artikel