nieuws

Limburg wil spoorlijn voor nieuwe auto’s

infra Premium

Limburg wil spoorlijn voor nieuwe auto’s
VDL Nedcar

De provincie Limburg voert verder onderzoek uit naar een aansluiting van autofabriek VDL Nedcar in Born op de spoorlijn Roermond-Maastricht. Naar verwachting vergt het project een investering van 22 miljoen euro.

Volgens de provincie is de spoorlijn nodig om de groeiende stroom nieuwe auto’s af te voeren. Gedeputeerde Twan Beurskens: “Het provinciebestuur zet sterk in op de maakindustrie in Limburg. Uiteraard faciliteren we dan VDL Nedcar waar het maar kan.”

Sinds de overname van Nedcar door VDL gaat het goed met de autofabriek en de aanverwante industrie die daaromheen is ontstaan. Volgens de provincie kan de werkgelegenheid groeien van 2500 tot 8000 werknemers bij een verdere groei van het aantal geproduceerde auto’s. Maar om die productiegroei aan te kunnen, moet de infrastructuur worden aangepast. Aan de oostzijde van het VDL Nedcar-terrein moet een terminal worden gemaakt om autotransporten per spoor mogelijk te maken.

In een studie van de bureaus Movares en Logitech zijn drie varianten uitgewerkt: twee zogeheten robuuste verbindingen op het hoofdspoor bij Nieuwstadt en een afgeslankte aansluiting. De laatste variant wordt nu verder uitgewerkt. Wie de spooraansluiting gaat betalen is nog niet duidelijk. In de ontwikkeling van de automotive industrie rondom Born trekt de provincie samen op met de rijksoverheid en de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren. Realisatie van de spooraansluiting en de terminal is voorzien in het derde kwartaal van 2019.

Reageer op dit artikel