nieuws

‘Hier kan ik echt sturen’

infra

Ursula Blom is, na 13 jaar Arcadis, de nieuwe directeur businesslijn Infrastructuur van Antea Group. Met de studies antropologie en wiskunde kun je het ver schoppen in de bouwwereld, blijkt.

Hoe bent u bij Antea Group terechtgekomen?

“Arcadis en Antea Group zijn allebei prachtige bedrijven, maar doordat Antea Group wat kleiner is zit je meer in het hart van de besluitvorming en kun je echt sturen. Dat was echt de belangrijkste reden om het te doen. Arcadis is meer een multinational en heeft meer bestuurslagen.”

U hebt een hele brede belangstelling, zo blijkt uit uw studies en functies. Hoe plan je dan je loopbaan?

“Ik vond de plekken waar ik al mijn kanten kon gebruiken altijd het mooist. Bij Arcadis kon ik zowel mijn wiskundekant benutten, bijvoorbeeld bij het beoordelen van cijfers, maar ook mijn studie antropologie. Je gaat met mensen om en hebt zicht op hun ontwikkeling en hoe je ze in hun kracht kan zetten. Nu bij Antea Group gaat het meer om sturen en beslissingskracht. Dat aspect zat ook in de politiek, toen ik statenlid was. Nu zitten die zaken vervlochten in mijn baan bij Antea Group.”

Hoe zag uw inwerkprogramma eruit?

“De eerste dag heb ik meegedaan aan een kennismakingsdag voor alle nieuwe medewerkers. En in mijn eerste week vielen meteen twee heidagen met de directie. Verder veel kennismakingsgesprekken met mensen uit mijn eigen en andere businesslijnen. Inmiddels ben ik nu echt aan het werk. Zo beoordeel ik maandcijfers, offertes en contracten en ben ik gestart met het stellen van prioriteiten.”

Wat gaat u doen?

“Samen met het managementteam mede vormgeven van de businesslijn Infrastructuur en vol inzetten op het binnenhalen van mooie projecten en die vakkundig en goed uitvoeren. Ook ga ik werken aan het nog verder professionaliseren van de bedrijfsvoering. Antea Group is daar al heel ver in. Daar kan ik een goede bijdrage aan leveren met mijn kennis en ervaring.”

Hoe kijkt u als antropoloog naar de bedrijven en organisaties waar u heeft gewerkt?

“Je kijkt naar culturen die er heersen. Wat past wel en wat past niet en vooral ook naar de kracht van een organisatie. Dat gold voor alle omgevingen waar ik heb gewerkt. Die cultuur kun je niet in een dag veranderen. Gelukkig niet. Ik heb veel plezier gehad van mijn studies wiskunde en antropologie. Misschien was het niet direct duidelijk wat je ermee kunt in een bouwwereld, vergeleken met bijvoorbeeld een studie civiele techniek, maar voor directie- en managementfuncties zijn ze heel waardevol gebleken.”

Reageer op dit artikel