nieuws

‘Flexibel dankzij onze veelzijdigheid’

infra

‘Flexibel dankzij onze veelzijdigheid’
Alex J. de Haan

Onderscheiden door te verbreden. Eigenaren Willem Dijkstra en Bennie van den Berg van De Waard investeren niet uitsluitend in meer materieel, maar kijken bewust naar hoe hun ‘takken van sport’ vergroot kunnen worden. In zeventien jaar tijd zijn de werkzaamheden op het gebied van grondverzet uitbreid met transport en overslag en ‘natte’ zandwinning. “Veelzijdigheid boven risico’s in een vechtersmarkt.”

Uitbreiding van het takenpakket van het van oorsprong Flevolandse aannemingsbedrijf ligt in de nabije toekomst in het verschiet. “Onze bedrijfsvoering is niet gericht op groei, maar wel op verbreding”, legt Willem Dijkstra uit. Recycling van sloopmaterialen ligt voor de hand. De onderneming heeft zich namelijk de laatste tijd meer toegelegd op sloopwerkzaamheden en voldoet aan de BRL-richtlijnen. Op de terreinen van De Waard BV staan wasinstallaties en zijn puinbrekers actief. “Het hergebruiken van materialen is de toekomst en een uitstekende aanvulling op de huidige werkzaamheden”.

De plannen sluiten aan bij het marktbeeld dat Dijkstra en Van den Berg hebben. Steeds meer opdrachtgevers besteden onderhands uit. Een trend, waamee de Friese eigenaren van het aannemingsbedrijf steeds vaker te maken krijgen. “Vertrouwen is het sleutelwoord. Goede ervaringen bij eerdere opdrachten en een breed takenpakket maken de stap minder groot om werk aan een specifiek bedrijf te gunnen”, legt Van den Berg uit. “Rechtszaken en arbitrages zijn aan de orde van de dag. Dat past niet bij ons. Vroeger werden risico’s afgedekt met geld. Door de vechtersmarkt worden die voor lief genomen, maar als er wat misgaat, kost het ook meteen geld. Wij durven ook best risico’s te nemen, maar willen geen gezeik.”

Dijkstra vult zijn compagnon aan. “Door een veelzijdig pakket aan te bieden met slopen, saneren, grondwerk en terreininrichting houden wij onszelf ook een spiegel voor. Wij moeten staan voor goed werk. Geen beschuldigende vinger naar onderaannemers, want zo’n cultuur heerst er momenteel wel.”

 

Van den Berg kwam in 1999 aan het roer van het bedrijf, dat vooral in Flevoland als agrarisch loonbedrijf een gevestigde naam was. De familie De Waard wilde een stapje terug doen. De Fries durfde de uitdaging aan. Een jaar later stapte ook oud-collega Willem Dijkstra over. De continuïteit werd in het aannemingswerk gevonden.

“Wij hechten waarde aan veel eigen personeel en materieel. Het is geen arrogantie, maar wij houden het liefst alles in eigen hand en willen niet te afhankelijk van derden zijn”, zegt Dijkstra. Inmiddels heeft De Waard vestigingen in Zeewolde, Meppel en Sneek, waar vandaan het gebied boven de grote rivieren wordt bediend. “In Sneek ruilen we dit jaar tijdelijke units in voor een nieuw gebouw. Bijzonder is dat het pand exact gelijk wordt aan dat in Meppel en Zeewolde. We vinden, net als bij onze huiskleuren, eenheid belangrijk. Bij welke vestiging je ook naar binnenloopt, je treft daar dezelfde ruimtes aan, dezelfde groene kleuren en ook dezelfde deurbel met ons logo.”

Op het gebied van transport wordt het komende tijd een inhaalslag gemaakt. De vloot aan trailers, diepladers, containerauto’s en kippers wordt deels vernieuwd en voldoet dan aan de standaarden van Euro5 en Euro6. Ook het materieel voor grondverzet wordt zoveel mogelijk bij de tijd gehouden. “Een jong machinepark, waarbij we de kranen en shovels na ongeveer vijf jaar vervangen en de nieuwe uitvoering meteen in onze kenmerkende kleuren spuiten.”

De machines van De Waard draaien momenteel op een kadeverbeteringsproject in het Friese Winsum. Ook wordt het grondwerk voor nieuwe asielzoekerscentra in Zeewolde en Almere gedaan. “We zoeken naar een goede mix tussen verschillende werken. Drie of vier grote projecten per jaar zorgen ook voor continuïteit voor personeel en machines. De rest van het jaar vult zich met kleine klussen.” Tot de bouwvak is de orderagenda zo goed als gevuld. “Ook valt op dat ook de aanvragen van gemeenten en bouwbedrijven aantrekken. Het gaat wel veelal om kleinschalige projecten. Kleine uitbreidingsplannen, reconstructies, rioolwaterzuiveringen, drinkwaterstations, dat soort werk.”

Ook voor het leggen van leidingen groeit de vraag. “Hygiëne is daarbij ontzettend belangrijk. Vier grondwerkers volgden speciale cursussen, zodat we ook aan vragen op dat gebied kunnen voldoen.”

Volgens Van den Berg een klein voorbeeld van een eigenschap, waarmee De Waard zich in de breedte kan onderscheiden. “Flexibel dankzij onze veelzijdigheid.”

De Waard

De Waard telt op dit moment zeventig vaste medewerkers en heeft een jaaromzet van ruim 30 miljoen euro. Driekwart van de werkzaamheden bestaat uit infra en grondverzet. Transport en overslag vormen een andere belangrijke tak. In 2013 is bovendien de samenwerking met baggerbedrijf Van der Meulen uit Woudsend gezocht en geïnvesteerd in een cutter- en profielzuiger. De 67 ton wegende Wodan wordt dit jaar drie maanden ingezet voor de winning van 150.000 kubieke meter zand voor een betonfabriek in Ierland. Daarna wordt de zuiger gebruikt voor de winning van 800.000 kubieke meter zand bij Bremen. “Deze investering moet uiteindelijk een mooie aanvulling zijn op het grondverze.”

Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel