nieuws

Dura en Besix pakken mega-wegverbreding A6 Almere

infra

Dura en Besix pakken mega-wegverbreding A6 Almere

De derde grote wegverbreding van Schiphol Amsterdam Almere aan de kant van Almere/A6 is voorlopig gegund aan consortium Parkway-6 (Dura Vermeer/Besix/ RebelValley/ John Laing). Het gaat om een dbfm-contract met een waarde van ruim 200 miljoen euro. De definitieve gunning volgt begin april als de twee afgevallen partijen geen bezwaar maken.

De aanleg van de weguitbreiding naar acht rijstroken begint in 2017 en duurt tot en met uiterlijk 2020, want de weg moet klaar zijn voordat de Floriade in Almere plaatsvindt. Aansluitend is Parkway-6 verantwoordelijk voor het onderhoud voor een periode van twintig jaar. Dit consortium heeft de meest gunstige prijs-kwaliteit aangeboden.

Het deel tussen Almere Havendreef en Almere-Buiten oost is het derde grote megacontract, na de A1/A6 en de Gaasperdammerweg. Het draait om een dbfm-contract waarbij ontwerp, bouw, financiering en onderhoud tot een geintegeerd geheel zijn samengevoegd en de contractomvang is een maatje kleiner dan de twee naastgelegen delen.

Opvallend is verder dat de gemeente Almere mocht aanschuiven in de dialoogfase en direct met de bouwers in gesprek was. Het is een primeur dat een gemeentelijke projectmanager aanschuift in de tenderfase van een Rijkswaterstaatcontract en zo’n prominente rol krijgt. De eerste ervaringen daarmee lijken positief.

Het project A6 Almere betreft een uitbreiding naar vier rijstroken per rijrichting. Voor de inpassing wordt de weg ter hoogte van het Weerwater verlaagd naar maaiveldniveau en komen op- en afritten verder uit elkaar. Hiermee komt ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkelingsplannen van de gemeente Almere.

Reageer op dit artikel