nieuws

Almere ontwikkelt 3500 woningen in Poort

infra

Almere ontwikkelt 3500 woningen in Poort

De gemeente Almere gaat 3500 woningen ontwikkelen in Almere Poort. Wethouder Tjeerd Herrema heeft de plannen, waarmee de stad aansluiting zoekt met Amsterdam, dinsdagmiddag gepresenteerd.

Almere moet verstedelijken. Het moet een bruisende stad worden. Met pleinen, ontmoetingsplaatsen, parken, 3500 woningen én appartementen. Dat is het idee achter de Stadstuinen, een project dat de woningbouwproductie aanzienlijk aanjaagt en Almere stadser moet maken. “We hebben een kern nodig, een hart van de stad”, zegt Herrema.

Het is één van mijn prioriteiten

De wethouder van Almere wil met de plannen meer naar Amsterdam toegroeien en een kwaliteitsslag maken. “Het is één van mijn prioriteiten. Vanaf de Hollandse Brug beschouwd is Almere Poort de eerste kennismaking met onze stad. Maar het is ook het meest verwaarloosde gedeelte.”

Herrema vindt ook dat de bouwproductie snel moet toenemen. “We hebben behoefte aan een forse productie. Met zelfbouw alleen winnen we de wedstrijd niet. De woningbouwproductie in Almere steeg vorig jaar van 500 naar 1100. Dat tempo moet omhoog naar 2000 woningen per jaar.”

Verstedelijken Oud-wethouder Adri Duivesteijn vreest dat Herrema breekt met de door hem opgebouwde kwaliteitsprincipes en “in de eeuwige valkuil trapt van productie om de productie”. Duivesteijn hoeft niet bang te zijn, zegt Herrema. “Tempo maken is belangrijk, maar kwaliteit en gemeenschap zijn leidend”, benadrukt hij.

“Daarom zoeken we strategische partners die zich voor een langere periode aan het gebied willen verbinden en geloven in onze filosofie. Dat hebben we in Duin ook met succes gedaan. Met hen geven we de plannen verder inhoud.”

Stadsvernieuwing

De toren bij het station is een gouden hotellocatie

Herrema, krap een half jaar wethouder in Almere, zet verder in op transformatie van leegstaande kantoren. “Dat onderwerp is echt blijven liggen. De panden die leegstaan moeten worden gebruikt. Wij moeten aan de slag met stadsvernieuwing. Dat is relatief nieuw voor Almere.” Hij heeft daarvoor ook al ideeën. “De toren bij het station staat leeg, het is een gouden locatie voor een hotel.”

De PvdA-bestuurder is ook verantwoordelijk voor de Floriade in 2022. Om te voorkomen dat het tentoonstellingsgebied na afloop een spookgebied wordt, maakt Herrema zich sterk voor een stadswijk “die iets toevoegt aan de stad” en waar 600 tot 700 woningen moeten worden gebouwd. “Dit jaar richten we een bv op die uiteindelijk het werk moet doen.”

“Het wordt nadrukkelijk een ander evenement dan in Venlo”, denkt Herrema. “Daar is de Floriade te ingewikkeld gemaakt met verschillende gemeenten die iets te zeggen hadden. Wij hebben daarvan als enige betrokken gemeente geen last. Laatst was ik in Venlo. De gebouwen staan daar lang leeg. Dat zal hier niet gebeuren.”

De IJmeerlijn moet volgens Herrema snel weer op de politieke agenda komen. Hij benadrukte dat die “cruciale verbinding” tussen Amsterdam en Almere ook zonder Haags geld moet worden aangelegd, als het te lang duurt.Tjeerd Herrema is ook te gast op ons congres Klantgericht bouwen, hoe dan? op 4 april in Almere. Naar aanleiding van de nieuwe wet Private kwaliteitsborging in de bouw organiseert Cobouw samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Almere een dag vol inspirerende sprekers en praktische workshops. De positie van de consument wordt sterker en bouwbedrijven moeten meer prestaties garanderen. En hoe bouw je in hemelsnaam ‘samen met de klant’? Dit hoort u in de schouwburg van Almere op 4 april, meld u hier aan 

Reageer op dit artikel