nieuws

Stroomnet stabiel door stekkerauto

infra

Stroomnet stabiel door stekkerauto

Duizenden elektrische auto’s worden komende tijd ingezet om het Nederlandse stroomnet te stabiliseren en te beschermen tegen de onvermijdelijke fluctuaties van duurzame energieopwekking.

Volgens netbeheerder Tennet en duurzame mobiliteitsbedrijf The New Motion is er nog nergens ter wereld een proef van deze schaalgrootte gestart. The New Motion gaat een paar duizend van zijn rijders overhalen om met de proef mee te doen. Het betekent dat het opladen van hun auto soms even op een laag pitje wordt gezet om pieken en dalen in het net van Tennet af te vlakken. “Als een auto toch een halve dag aan een paal staat, is dat voor de eigenaar meestal geen probleem”, stelt Ritsaart van Montfrans, oprichter van The New Motion. Zijn bedrijf beschikt met 25.000 laadpalen in Nederland, België, Engeland en Duitsland over het grootste netwerk in Europa. “De klanten zullen er wel iets voor terug willen, bijvoorbeeld een lagere stroomprijs of andere diensten. Daarvoor gaan we de komende tijd concepten en abonnementsvormen uitwerken.”

Aan de hardware hoeft niets te veranderen; de laadpalen van The New Motion zijn daar vanaf het begin al op voorbereid. Flexibiliteit die elektrische auto’s kunnen bieden aan het energiesysteem, is vanaf het eerste begin een onderdeel geweest van de visie van het bedrijf. “Auto’s zijn zeer geschikt om als buffer in het elektriciteitsnet duurzaam opgewekte energie van wind en zon op te slaan.”

De cruciale stap is dat The New Motion nu een contract heeft kunnen afsluiten met Tennet. “Netbeheerders doen tot nu toe vooral zaken met grote energieleveranciers. Maar een grote gasgestookte centrale heeft al gauw een kwartier nodig om op of af te schakelen, terwijl wij de batterijen in ons netwerk in een paar seconden kunnen activeren.”

Reageer op dit artikel