nieuws

‘Slimme’ beglazing houdt zichzelf schoon met kegeltjes

infra

‘Slimme’ beglazing houdt zichzelf schoon met kegeltjes
Shutterstock

Onderzoekers van University College London ontwikkelen ‘intelligent’ glas met een nanocoating die onder meer de rekening van het energiebedrijf en van de glazenwasser helpt te verlagen.

Het oppervlak van het glas is afgewerkt met ultrakleine kegeltjes. Die houden lucht vast en laten een klein beetje water op het glas komen. Regendruppels veranderen op deze nanostructuur in bolletjes die van het glas rollen zonder het te raken en nemen op hun weg naar beneden het vuil mee.

Reflectie verminderen

De minuscule kegeltjes verminderen ook de reflectie van het glas en daarmee de kans op verblinding. Een laagje vanadiumdioxide verhindert op koude dagen dat warmte naar buiten lekt. Op warme dagen houdt deze coating de warmte van zonlicht tegen. Mede daardoor dalen volgens de onderzoekers de energiekosten om het binnenklimaat op temperatuur te houden. Het energieverbruik zou er tot 40 procent door kunnen dalen.

Vanadiumdioxide geldt als een goedkoop alternatief voor de gouden en zilveren coatings waarmee andersoortige ‘slimme’ beglazingen worden afgewerkt. Het wordt aangebracht in een laagdikte van 5 tot 10 nanometer. De beglazing zou binnen drie tot vijf jaar op de markt kunnen komen.

Reageer op dit artikel