nieuws

Kunststof linten geven sneeuw en ijzel rond bushalte geen kans

infra Premium

Kunststof linten geven sneeuw en ijzel rond bushalte geen kans

In Heenvliet hebben ze de komende jaren geen last meer van sneeuw en ijzel bij de bushalte. Wegdekverwarming met behulp van infrarood wegdekverwarmingslinten maakt hier een einde aan al het winterse ongemak.

D e door AHT Netherlands geleverde infrarood wegdekverwarming bestaat uit kunststof linten waarin een zeer dunne amorfe metaallegering is verpakt. Via in het wegdek aan te brengen sensoren die zowel vocht en temperatuur meten, wordt het systeem bij een vooraf in te stellen temperatuur automatisch ingeschakeld. Dit maakt dat in de winterperiode gladheid en (milieu)schade door zoutinwerking kan worden voorkomen.

Het ingenieursbureau Grontmij en GFSC Consultants and Engineers begeleiden de werkzaamheden. Ron van Wijk van GFSC gaf de voorzet voor deze Zuid-Hollandse pilot. “De linten worden in Amerika bij Hitachi geproduceerd door middel van nanotechnologie. Het is een folie van 25/1000 mm dik, als je er spanning op zet geeft het infraroodwarmte. De linten worden elektrisch gevoed en kunnen zowel onder een asfaltverharding als een elementenverharding worden aangebracht. Door de aangebrachte sensoren worden de infrarood linten automatisch ingeschakeld. De infrarode straling bereikt snel de gewenste temperatuur, wat energie en kosten bespaart.

Het is weliswaar een high tech-oplossing, maar er zit geen high tech-prijskaartje aan. Van Wijk: “Dit realiseren we voor een marktconforme prijs. De amorfe linten worden in Amerika in grote productieruns geproduceerd. Voor de buitentoepassing wordt er een extra coating toegepast.”

De benodigde energie wordt door de aangebrachte zonnepanelen gedurende het gehele jaar ingewonnen en via een aangebrachte omvormer naar het energienet getransporteerd. De infraroodlinten ontvangen op hun beurt de benodigde energie uit het aanwezige energienet. Dit maakt het systeem op jaarbasis zelfvoorzienend.

Aannemingsbedrijf Pijnacker Infra uit Woerden voerde de opdracht uit samen met Profinergy uit Harmelen die de zonnepanelen aanbracht. De infraroodlinten worden onderling aan elkaar bevestigd en daarna uitgelegd op een anti-mollennet. Wouter Veerhoek van Piijnacker: “De infrarood linten zijn gemakkelijk om mee te werken. Het is een beproefd materiaal en je kunt het bijna direct onder de tegels plaatsen. Je ziet de sneeuw letterlijk van de tegels verdwijnen.”

Reageer op dit artikel