nieuws

Stadskanaal gaat internet testen via elektriciteitsnet

infra Premium

Stadskanaal gaat internet testen via elektriciteitsnet

De gemeente Stadskanaal en netbeheerder Enexis gaan testen of snel internet kan worden verspreid via het elektriciteitsnet. Voor zover bekend, gebeurt dit nog nergens in Nederland.

Het college van burgemeester en wethouders heeft 37.500 euro uitgetrokken voor een proefproject in het gehucht Vledderveen. Een relatief laag bedrag, melden de partijen. Ook omdat het aanleggen van een kabel in een relatief dun bevolkt gebied, kostbaar is.

In gebieden waar nu geen snel internet beschikbaar is, kan mogelijk een signaal worden doorgegeven via hotspots in lantaarnpalen of andere apparatuur die aan het elektriciteitsnet is aangesloten. Daarvoor moet het elektriciteitsnet gereed worden gemaakt voor gelijkspanning, iets waarmee Enexis geen ervaring heeft. De momenteel gebruikte wisselspanning zou te veel storen op de meegeleverde internetdata. Het doel is om een upload- en downloadsnelheid van 60 Mbps aan te bieden.

De combinatie van gelijkspanning en internet heeft volgens de gemeente en Enexis een aantal voordelen ten opzichte van wisselspanning. Zo is het goedkoper in aanschaf en onderhoud, veiliger en zijn er lagere arbeidskosten, lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot mee gemoeid. De pilot richt zich voornamelijk op het opdoen van ervaring. Als de proef slaagt, ontstaat volgens het college “een zeer interessante mogelijkheid voor digitale ontsluiting van het buitengebied”.

Reageer op dit artikel