nieuws

‘Peilstijging IJsselmeer van 1,5 meter niet nodig’

infra Premium

‘Peilstijging IJsselmeer van 1,5 meter niet nodig’

Een peilstijging van het IJsselmeer van 1,5 meter om Nederland ook in de toekomst voldoende zoet water te voorzien, is volgens minister Schultz niet nodig.

Cobouw meldde dinsdag dat de minister gaat voor een peilstijging van 20 centimeter voor het IJsselmeer. In 2008 adviseerde de zogeheten Deltacommissie Veerman echter een stijging van 1,5 meter. “Voor de zoetwateropgave bleek dat niet nodig”, reageert minister Schultz via haar woordvoerder. Ze vervolgt: “Deze beslissing is niet gebaseerd op de extreme scenario’s van de commissie Veerman, maar op gemeten veranderingen en de klimaatscenario’s van het KNMI. Het Deltaprogramma is daarmee de nuchtere en realistische uitwerking van het advies van de commissie Veerman.”

Schultz benadrukt wel dat de commissie Veerman het zoetwaterprobleem op de politieke agenda heeft gezet: “De commissie heeft onder de aandacht gebracht dat als gevolg van klimaatverandering niet alleen de waterveiligheid maar ook de zoetwatervoorziening van Nederland onder druk komt te staan.”

Reageer op dit artikel