nieuws

Hefbrug Waddinxveen pas eind dit jaar weer open

infra

Hefbrug Waddinxveen pas eind dit jaar weer open

Dik vier maanden nadat de hefbrug in Waddinxveen zwaar beschadigd raakte, is het nog steeds niet duidelijk of een brugwachter de aanvaring had kunnen voorkomen. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Cremers aan de gemeenteraad van Waddinxveen. Hij heeft een onderzoek van de politie ingezien, zo meldt het AD.

Het brugdek van de monumentale hefbrug werd op 21 april van dit jaar aangevaren door een ponton met twee spudpalen. De schipper van de duwboot zag niet dat het dek niet hoog genoeg was om door te varen. Sinds het incident is er over het toezicht op de brug een flinke discussie losgebarsten tussen de gemeente, omwonenden en de provincie Zuid-Holland. De laatste is eigenaar van de hefbrug. Een aantal jaar geleden is de brugwachter bij de brug verdwenen, omdat de provincie de bediening van een aantal bruggen en sluizen heeft verplaatst naar de bedieningscentrale Steekterpoort in Al­phen aan den Rijn.

Vervolging

De politie denkt – met de provincie – wel dat de schipper van de duwboot aansprakelijk is, omdat hij niet alle voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen. Het OM moet nog een beslissing nemen over eventuele vervolging.

De aanvaring heeft de staalconstructie van een van de heftorens deels vervormd. Ook de wielen die het brugdek omhoog bewegen zijn afgebroken, en het dek is aan de onderzijde flink beschadigd. Inmiddels is het brugdek verwijderd, en wordt het verder op de werf van Hollandia hersteld.

De afgelopen maanden heeft de provincie veel kritiek gekregen van de gemeenten en de bewoners in de regio vanwege de late start van de herstelwerkzaamheden. De hefbrug is een van de belangrijkste toegangsroutes naar het centrum van Waddinxveen. Zuid-Holland verwacht dat de brug eind november weer open gaat voor autoverkeer.

Reageer op dit artikel