nieuws

Winstsprong van Deme stuwt prestaties moederbedrijf CFE

infra Premium

Winstsprong van Deme stuwt prestaties moederbedrijf CFE

Baggeraar Deme zag de winst in de eerste helft van het boekjaar 2015 bijna verdubbelen tot ruim 120 miljoen euro. De omzet van het Belgische concern nam iets af tot 1,22 miljard euro. De bouwonderdelen van moederbedrijf CFE presteerden een stuk minder goed.

De omzet van CFE kwam uit op 1,64 miljard euro, 7,3 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 110,9 miljoen euro.

Vooral de bouwonderdelen van CFE hadden het lastig. De omzet van de bouwtak kwam een zesde lager uit, mede door de verkoop van wegenbouwer Aannemingen Van Wellen. Ook werd een verlies van 18,9 miljoen euro geleden. Dat kwam onder meer door moeilijke projecten in Brussel, een chronische onderbezetting in een aantal entiteiten en sluitingskosten van internationale vestigingen.

CFE maakt ook melding van “een risico” in Tsjaad. De aannemer bouwt er een groot hotel en een gebouw voor het ministerie van Financiën, maar de werken zijn opgeschort en er zijn betalingsachterstanden. De problemen zijn het gevolg van de lage olieprijs, waardoor de begroting van de overheid in Tsjaad “sterk getroffen” is. “De blootstelling van CFE bedraagt iets minder dan 70 miljoen euro”, noteert het concern.

Het orderboek van CFE is in het eerste halfjaar met een kwart gegroeid en bedroeg eind juni 4,46 miljard euro. De groei is te danken aan Deme, dat in het eerste halfjaar voor 1,6 miljard euro nieuwe opdrachten in de wacht sleepte. Het orderboek van de bouwtak is gekrompen.

De onderdelen Vastgoedontwikkeling en PPS-Concessies boekten beide winsten van ruim 1 miljoen euro. Voor het hele jaar verwacht CFE een forse winstgroei bij Deme. Over de bouwactiviteiten is de onderneming een stuk minder positief. “Er wordt geen winst verwacht vóór 2016”, schrijft de directie in een toelichting op de cijfers.

Reageer op dit artikel