nieuws

Strukton laakt samenwerking Rijkswaterstaat

infra Premium

Strukton laakt samenwerking Rijkswaterstaat

Bestuursvoorzitter Gerard Sanderink van Strukton heeft vorig jaar zijn beklag gedaan over Rijkswaterstaat. Meerdere projecten zouden slecht verlopen door gebrek aan geld en matige projectleiding.

Dat blijkt uit een brief die Sanderink vorig jaar mei heeft gestuurd aan minister Melanie Schultz (infrastructuur en milieu) en in handen is van RTL Nieuws. Strukton had rond die tijd vijf projecten voor Rijkswaterstaat in uitvoering. Bij één van die projecten – de A2 bij Maastricht – ging het “redelijk goed”. De overige vier projecten, de A15 Botlek, de N81, Meppelerdiepsluis en de brug Ewijk, verliepen “dramatisch slecht”. “Eén van de belangrijkste redenen is het gebrek aan geld bij Rijkswaterstaat”, stelt Sanderink. Volgens de bestuursvoorzitter “ontbrak aan de kant van Rijkswaterstaat ook de echte wil om van de projecten iets goeds te maken”. Zo zou er soms tijdelijk geen projectleider zijn geweest, ontkende Rijkswaterstaat problemen en wilde het de wettelijke prijsverhoging van rode diesel niet betalen. De bestuursvoorzitter schrijft verder dat Rijkswaterstaat “illegaal geld achterhield met als doel (aannemers) onder druk te zetten”.

Rijkswaterstaat zou bovendien laat zijn met beslissen, waardoor aannemers projecten niet op tijd kunnen opleveren, tenzij ze veel extra kosten maken. Ook werden volgens de topman verzoeken tot meerwerk of wijzigingen van projecten niet afgewikkeld, ontkend of verdraaid. “Alles met het doel niet te betalen voor extra werkzaamheden.”

Veranderen

Sanderink legt een deel van de schuld ook bij Strukton zelf. Ook aan de zijde van de aannemers is lang niet altijd alles op orde en zaken moeten veranderen, beseft hij. Welke zaken dat zijn, komt in de brief niet ter sprake. Sanderink liet zich deze zomer tegenover Cobouw ook kritisch uit over Rijkswaterstaat. Zijn stelling: Als Rijkswaterstaat had samengewerkt, was het probleemproject A15 Maasvlakte Vaanplein waarschijnlijk succesvol afgerond. “De lage inschrijfprijs is míjn probleem. Achteraf hadden we misschien dingen eerder moeten aankaarten, maar dat alles heeft niets te maken met goede samenwerking”, zei de topman in juli.

Strukton laat tegenover RTL Nieuws weten dat er nog niets is veranderd. De bouwer zou om een gesprek hebben gevraagd. Dit verzoek is tot op heden echter nog niet gehonoreerd.

Reageer op dit artikel