nieuws

Lange rioolbuis in één gang gerenoveerd

infra

Lange rioolbuis in één gang gerenoveerd

GMB Rioleringstechnieken heeft een rioolbuis van 256 strekkende meter in één enkele arbeidsgang gerenoveerd. Dat bleek mogelijk dankzij de toepassing van een lichte kous van glasvezeldoek, geïmpregneerd met polyesterhars die met ultraviolet licht wordt uitgehard.

“Technisch zouden we ook tot 400 of 600 meter kunnen gaan, maar de lengte is afhankelijk van de inductie van de opgerolde kabel voor de ultraviolette belichting”, legt Wim Stobbink van GMS Rioleringstechnieken uit. De rol wordt gekoeld, maar dat heeft een grens. “Bovendien zou de kous te zwaar worden voor het transport. We hebben deze rioolbuis met een diameter van 300 millimeter gerenoveerd met onze tweede rioolrenovatie-unit. Die kan buizen met diameters van 200 tot 1600 millimeter aan. De installatie is gemonteerd op een Mercedes Actros-truck met een Euro IV-motor.”

De kous van 256 meter lag opgevouwen in een kist, “ongeveer ter grootte van een bankstel”, aldus Stobbink. Eerst wordt het riool goed schoongemaakt en met een camera gecontroleerd op oneffenheden. “Er moet niet bijvoorbeeld een baksteen in blijven liggen. Daarna brengen we de kous aan. Die wordt met lucht opgeblazen, als een soort ballon in het riool. Ten slotte trekken we de ultraviolette lichtbron door de rioolbuis. Die zorgt voor de verharding van de polyesterhars.”

Openbare riolen

“Nee, buizen met kleinere diameters renoveren wij niet”, antwoordt Stobbink desgevraagd. “Andere bedrijven houden zich daar wel mee bezig. Wij zijn gespecialiseerd in openbare riolen en werken in opdracht van gemeentes en waterschappen.”

GMB Rioleringstechnieken maakt deel uit van GMB Beheer uit Opheusden, een familiebedrijf met zo’n 400 medewerkers. GMB Civiel voert complete projecten uit zoals viaducten, gemalen, vergistings- en composteringsinstallaties, dijken, haventerreinen en loodsen. GMB Services onderhoudt en renoveert zandfilters, pompinstallaties en bassins. GMB BioEnergie exploiteert installaties gericht op bio-energie, grond- en voedingsstoffen.

Reageer op dit artikel