nieuws

Robots gaan stalen brug printen

infra

Robots gaan stalen brug printen

Ontwerper Joris Laarman van het Amsterdamse bedrijf MX3D gaat een kleine brug uitvoeren met 3D-printende robots. Bouwbedrijf Heijmans is inmiddels bij het project betrokken.

“De zesassige industriële robots lassen druppels staal op elkaar”, aldus Jan van de Ven, manager business development & innovation bij Heijmans uit Rosmalen. “Zo is het mogelijk om lijnen te trekken. Het is zelfs gelukt om kokerliggers te maken. De plaatsbepaling van de druppels is cruciaal. Het materiaal is roestvrij staal. De TU Delft heeft materiaalkundig onderzoek gedaan en het resultaat van het 3D-printen is betrouwbaar, de proefstukken vertonen weinig afwijkingen.”

Heijmans is bij het project betrokken, omdat het bedrijf veel van 3D-printen verwacht. “Het heeft veel potentie voor het uitvoeren van unieke bouwwerken”, aldus Van de Ven. “Tot nu toe wordt de techniek in de maquettebouw toegepast. Het is nog niet zo, dat wij onderdelen van gebouwen laten 3D-printen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. De techniek heeft veel impact. We willen de mogelijkheden aan den lijve ondervinden.”

Het voorstel van Laarman wordt door constructeurs van Heijmans getoetst. “Het wordt een voetgangersbrug. We zijn met de gemeente Amsterdam aan het onderzoeken aan welke eisen de constructie moet voldoen. We weten bijvoorbeeld nog niet wat voor brugdek toegepast zal worden. Laarman heeft nog niet eerder een brug ontworpen. Hij is wel bekend van stoelen en verwarmingselementen.”

Druk en trek

Staal is een geschikt materiaal omdat het zowel druk als trek op kan nemen. “Het is mogelijk het materiaal optimaal te benutten door topologisch te ontwerpen, de krachtenlijnen te volgen”, aldus Van de Ven.

“Laarman zal de vorm ontwerpen, onze constructeurs gaan berekeningen maken en modellen testen”, voegt Rik Hammer toe, communicatiemanager van Heijmans. “In september openen we een informatiecentrum in Amsterdam-Noord, in de ruimte waar de robots staan. Waarom ziet het bouwbedrijf toekomst in 3D-printen? “De techniek is zuinig met materiaal en maakt vrije vormen mogelijk”, noemt Hammer als voordelen.

Heijmans is ook betrokken bij het 3D-printen van een ‘grachtenpand’ van kunststof, ontworpen door DUS Architecten. Daarbij worden geen zesassige industriële robots gebruikt, maar een levensgrote 3D-printer.

Reageer op dit artikel